Israelul a cerut demisia secretarului general al ONU, António Guterres, după ce acesta a declarat că "atacurile îngrozitoare" comise de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie nu pot justifica "pedeapsa colectivă a poporului palestinian". În plus, a spus el, atacul asupra Israelului nu a avut loc "într-un vid", ci a urmat după "56 de ani de ocupaţie sufocantă" pentru poporul palestinian de către Israel, relatează CNN şi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că Guterres ar trebui să demisioneze, calificând discursul drept "şocant". El a spus că liderul ONU nu este potrivit pentru a conduce organizaţia, pentru că acest discurs arată că este "complet deconectat de realitatea din regiune şi priveşte masacrul comis de teroriştii nazişti din Hamas într-un mod distorsionat şi imoral".

Şi ministrul israelian de externe Eli Cohen, care s-a aflat marţi la ONU, a declarat că refuză să se întâlnească cu Guterres şi că "nu este loc pentru o abordare echilibrată".

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Emoţiile au fost puternice în Consiliul de Securitate al ONU, marţi, după ce secretarul general António Guterres a făcut apel la "o încetare imediată a focului din motive umanitare", afirmând că în Gaza se înregistrează "încălcări clare ale dreptului umanitar internaţional".

Guterres a avertizat că situaţia din Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai gravă. În remarcile făcute marţi, la New York, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, Guterres a cerut o încetare imediată a focului şi a avertizat că acest conflict s-ar putea extinde şi în alte părţi ale regiunii.

"Este important să recunoaştem, de asemenea, că atacurile comise de Hamas nu au avut loc într-un vid. Poporul palestinian a fost supus timp de 56 de ani unei ocupaţii sufocante", a spus Guterres, adăugând că palestinienii "şi-au văzut pământul devorat în mod constant de colonii şi afectat de violenţă".

În acelaşi timp, secretarul general al ONU a precizat că "nemulţumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas". El a adăugat, pe de altă parte, că nici poporul palestinian nu ar trebui să fie pedepsit colectiv pentru atacurile Hamas. Prin urmare, potrivit lui Guterres, toate părţile implicate în conflict ar trebui "să aibă o grijă constantă în desfăşurarea operaţiunilor militare pentru a cruţa civilii" şi le-a cerut "să respecte şi să protejeze spitalele şi să respecte inviolabilitatea instalaţiilor ONU care adăpostesc peste 600.000 de palestinieni".

Guterres a calificat drept "profund alarmante" intensificarea loviturilor Israelului asupra Fâşiei Gaza, în condiţiile în care "nivelul victimelor civile şi distrugerea în masă a cartierelor continuă să crească".

Potrivit secretarului general, cel puţin 35 dintre angajaţii care lucrează pentru Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii Palestinieni (UNWRA) au fost ucişi în bombardamentele din Gaza din ultimele două săptămâni. El a spus că au loc "încălcări clare ale dreptului umanitar internaţional" în Gaza, oferind ca exemplu ordinul Israelului de evacuare a peste un milion de persoane, la începutul acestei luni.

Guterres a subliniat că ajutorul livrat în Gaza nu corespunde nevoilor enorme ale acesteia, inclusiv rezervele de combustibil care sunt pe cale să se epuizeze "în câteva zile".

Secretarul general al ONU a reiterat apelul său pentru "o încetare imediată a focului din motive umanitare", o soluţie cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian şi eliberarea imediată a tuturor ostaticilor "fără condiţii".

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.