Cel mai mare spital funcţional din Gaza era sub asediu, vineri, în războiul Israelului cu gruparea islamistă Hamas, lăsând pacienţii şi medicii neputincioşi în haosul în care avioanele de război au lovit Rafah, ultimul refugiu pentru palestinieni din enclavă, au declarat oficiali citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele israeliene au rămas la spitalul Nasser din oraşul Khan Younis, după ce au atacat joi.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat că cinci pacienţi de terapie intensivă au murit vineri din cauza întreruperilor de curent şi a lipsei de oxigen cauzate de atac.

Israelul a spus că forţele sale s-au mutat în spital pentru că militanţii Hamas se ascundeau acolo.

Armata israeliană a declarat vineri că trupele sale au reţinut în spital peste 20 de militanţi care au participat la atacurile din 7 octombrie asupra Israelului şi alţi pentru audieri.

Hamas neagă că ar exista militanţi în spital, descriind afirmaţia drept ”minciuni menite să acopere distrugerea spitalelor”.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că spitalul a pierdut curent şi a rămas fără electricitate vineri, punând în pericol îngrijirea pacientului.

Dar armata israeliană a spus că a reparat un generator şi a furnizat altul, asigurându-se că ”toate sistemele vitale continuă să funcţioneze”.

Două femei însărcinate au născut vineri ”în condiţii grele – fără apă, fără mâncare şi fără nicio modalitate de a le încălzi” pe vreme rece, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf Al-Qidra.

Potrivit ministerului, forţele israeliene din spitalul Nasser au forţat femei şi copii să intre în departamentul de maternitate, pe care l-au transformat-o într-o zonă militară.

Femeile nu aveau voie să-şi ia nimic din bunurile lor.

Potrivit ministerului, soldaţii israelieni au oprit un convoi de ajutor în faţa spitalului, care nu a putut livra provizii. Armata a spus că a oferit ajutor, inclusiv hrană pentru copii şi apă.

Incursiunea de la spital provocat îngrijorare cu privire la pacienţii, lucrătorii medicali şi palestinienii strămutaţi care se adăpostesc acolo.

”Există încă pacienţi grav răniţi şi bolnavi care se află în interiorul spitalului. Este o nevoie urgentă de a livra combustibil pentru a asigura continuarea furnizării de servicii de salvare a vieţii”, a declarat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a declarat că personalul său încearcă să ajungă la spital după raidul israelian.

Aproximativ 10.000 de oameni căutau adăpost la spital la începutul acestei săptămâni, dar mulţi au plecat fie în aşteptarea raidului israelian, fie din cauza ordinelor israeliene de evacuare, a declarat Ministerul Sănătăţii din Gaza.

Israelul a spus că soldaţii săi au găsit muniţii şi arme în spital, precum şi medicamente care poartă numele unor ostatici.

Cel puţin doi ostatici israelieni eliberaţi au spus că au fost ţinuţi la Nasser, ceea ce Hamas a negat.

Războiul a început când Hamas, susţinut de Iran, a trimis luptători în Israel pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de oameni, majoritatea civili, şi confiscând 253 de ostatici, potrivit statisticilor israeliene. Ofensiva aeriană şi terestră a Israelului a devastat de atunci o mare parte din Gaza, ucigând 28.775 de persoane, de asemenea, în mare parte civili, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene, şi forţând aproape toţi cei peste 2 milioane de locuitori ai săi să părăsească casele.

Există o îngrijorare internaţională tot mai mare că criza umanitară din Gaza s-ar putea agrava brusc dacă armata israeliană decide să ia cu asalt oraşul Rafah de la graniţa de sud, unde mai mult de jumătate din populaţia enclavei dens populate se adăposteşte în aşteptarea unui atac major.

Un atac aerian israelian a lovit vineri două case din Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, ucigând 10 persoane şi rănind alte câteva, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii.

Rida Sobh, plângând moartea surorii ei într-unul dintre atacurile de la Rafah, a spus că o casă a fost total distrusă în atacul de la miezul nopţii, care a ucis şi toţi copiii surorii ei, mătuşa, soţul şi vărul ei.

"Rafah nu este în siguranţă. Peste tot Fâşia Gaza este o ţintă. Nu spuneţi că Rafah este în siguranţă. De la Beit Hanoun la Rafah, totul este periculos".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.