Israelul a anunţat că a lansat marţi o operaţiune cu obiectivul de a distruge tuneluri subterane atribuite Hezbollah, detectate de partea sa de frontieră cu Libanul, riscând să amplifice tensiuni cu această mişcare islamistă susţinută de Iran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operaţiunea ”Scutul Nordic” - anunţată în mod neaşteptat la o zi după o întrevedere surprinzătoare între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi secretarul de Stat american Mike Pompeo - este ultimul episod al unei confruntări cu Hezbollahul, unul dintre marii inamici ai Israelului, de o parte şi de alta a ”liniei abastre” care stabileşte frintiera libanezo-israeliană.

Această confruntare s-a desfăşurat în mare parte, în ultimii ani, pe teritoriul Siriei vecine, însă Israelul şi-a schimbat discursul recent şi a denunţat mai puternic activităţi ale Hezbollah şi Iranului în Liban.

”Oricine caută să atace securitatea israelului va plăti scump”, a ameninţat Netanyahu. El i-a spus apăsat lui Pompeo, luni seara, la Bruxelles, că este necesar să se oprească ”acte de agresiune” ale Iranului în Liban, în Siria şi în Irak, au anunţat serviciile premierului israelian într-un comunicat.

”Am lansat Operaţiunea Scutul Nordic pentru a dezvălui şi dejuca ameninţarea tunelurilor de atac ale organizaţiei teroriste Hezbollah”, a declarat în faţa presei un purtător de cuvânt al forţelor israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

Israelul a reperat în solul său un anumit număr de tuneluri, a declarat el, fără să precizeze numărul şi nici cum au fost localizate. El nu a precizat nici când au fost descoperite tunelurile, limitându-se să spună doar că Israelul supraveghează atent asemenea activităţi de ani de zile.

Armata a difuzat imagini cu utilaje grele efectuând lucrări de terasare în apropiere de frontieră. Unul dintre tuneluri pornea dintr-o casă de la Kfar-Kila, în sudul Libanului, a precizat armata israeliană.

Armata operează numai de partea israeliană a frontierei, a dat asigurări locotenent-colonelul Conricus.

Tunelurile nu sunt încă operaţionale şi nu reprezintă o ”ameninţare imediată” la adresa populaţiei din nordul Israelului, a subliniat el.

Armata a instituit o zonă militară închisă în sectorul vizat, în apropiere de Metula, şi şi-a consolidat prezenţa, însă nu a mobilizat militari de rezervă, a declarat el. Niciun consemn specific nu a fost transmis populaţiilor civile israeliene, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Activităţile Hezbollahului constituie ”o încălcare flagrantă a suveranităţii israeliene şi a Rezoluţiei 1701” a ONU, i-a spus Netanyahu lui Pompeo, potrivit serviciilor sale.

Rezoluţia 1701, adoptată în august 2006, punea capăt unui război de 33 de zile - soldat cu 1.200 de morţi în rândul libanezilor, şi 150 în rândul israelienilor - care nu a reuşit să neutralizeze Hezbollahul, vizat de o vastă ofensivă, în urma răpirii a doi militari israelieni.

În urma unei serii de conflicte, Israelul şi Libanul se află teoretic în stare de război, însă frontiera a rămas relativ calmă în ultimii ani.

Israelul construieşte în prezent un zid de-a lungul frontierei, cu scopul de a opri eventuale tentative de infiltrare a Hezbollahului.

ALEGERI ”IRESPONSABILE”

Animozitatea persistentă s-a manifestat mai ales în Siria, unde Hezbollahul, la fel ca Iranul, s-a aliat cu regimul lui Bashar al-Assad. Israelul a efectuat o serie de atacuri aeriene vizând convoaie cu armament destinat Hezbollah, dar şi interese iraniene.

Una dintre operaţiunile israeliene în Siria a luat o întorsătură nefavorabilă la 17 septembrie, când baterii antiaeriene siriene au doborât din greşeală un avion rus, provocând moartea a 15 militari ruşi aflaţi la bord. Acest eveniment a pus grav în discuţie libertatea de acţiune revendicată de Israel în Siria.

De atunci, Netanyahu a pus accentul mai mult pe acţiunile iraniene în Liban vizând susţinerea Hezbollah.

La 27 septembrie, în Adunarea Generală (AG) a ONU, el a acuzat Iranul că ar căuta să echipeze Hezbollahul cu rachete de precizie, care să poată lovi Israelul în adâncime. El a dezvăluit trei instalaţii în apropiere de aeroportul de la Beirut unde ar avea loc asemenea activităţi.

În noiembrie, Netanyahu şi-a justificat refuzul de a lansa în sud o operaţiune de amploare contra mişcării islamiste palestiniene Hamas, în Fâşia Gaza, sugerând că alte imperative misterioase i-au ghidat decizia.

Armistiţiul încheiat cu Hamasul a condus la demisia ministrului Apărării Avigdor Lieberman, ceea ce a ameninţat să doboare coaliţia guvernamentală. Netanyahu a preluat atunci portofoliul Apărării şi a depus eforturi să împiedice alegeri legislative anticipate pe care le-a catalogat drept ”iresponsabile” într-o perioadă securitară sensibilă.

Netanyahu se află într-o situaţie delicată pe plan naţional - după ce poliţia a recomandat duminică să fie inculpat în al treilea caz de presupusă corupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.