O comisie de stat pentru planificare din Israel a amînat luni acorsare de aprobări pentru un proiect de construcţie a unei aşezări majore în Ierusalimul de Est, care atrăsese îngrijorarea Statelor Unite şi a palestinienilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea care prevede construirea a până la 9.000 de case pentru colonişti evrei, o mişcare care ar include mai multe terenuri ocupate din Cisiordania în limitele municipale ale Israelului în Ierusalim, a primit aprobarea preliminară luna trecută.

O comisie districtuală de planificare şi construcţie a Ierusalimului a decis acum să nu avanseze proiectul, invocând necesitatea unui studiu de mediu, potrivit unei declaraţii a Administraţiei de Planificare din Israel.

Nu a fost dat un termen pentru discuţii ulterioare.

Criticii susţin că proiectul de construcţie propus între Ierusalimul de Est şi oraşul palestinian Ramallah din Cisiordania ar estompa şi mai mult orice speranţă palestinienilor pentru un viitor stat.

”Sperăm că guvernul va profita de timp pentru a reexamina daunele pe care planul le are asupra şanselor de pace, dezvoltării Ierusalimului şi relaţiior Israelului cu Statele Unite”, a declarat organizaţia israeliană Peace Now, care monitorizează şi se opune colonizării evreieşti pe teritoriile ocupate.

Terenul respectiv a găzduit cândva un aeroport şi este cunoscut de israelieni ca Atarot.

Ministerul palestinian de Externe a condamnat planul de reglementare ca pe o încercare de a finaliza ”separarea Ierusalimului de zona noastră palestiniană periferică”.

Comisia municipală din Ierusalim a aprobat proiectul pe 24 noiembrie, atrăgând speculaţii în mass-media israeliană că prim-ministrul Naftali Bennett s-ar putea îndrepta încet spre aprobarea finală, pentru a evita fricţiunile cu Washingtonul cu privire la problemele aşezărilor.

Israelul a cucerit Cisiordania şi Ierusalimul de Est în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu.

Palestinienii vor crearea unui stat în Cisiordania şi Gaza, cu Ierusalimul de Est drept capitală.

Majoritatea puterilor mondiale consideră aşezările israeliene din teritoriile ocupate ca fiind ilegale.

Israelul, invocând legături istorice, biblice şi politice cu Cisiordania şi Ierusalimul de Est, contestă acest lucru.

Duminică, proiectul Atarot a fost discutat într-o covorbire telefonică între Bennett şi secretarul de stat al SUA Antony Blinken, se arată într-un comunicat israelian, fără a oferi detalii.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Blinken a îndemnat Israelul şi palestinienii să se abţină de la orice măsuri unilaterale şi a remarcat că ”avansarea activităţii de colonizare” ar putea submina orice eforturi de a negocia o soluţie cu două state la conflictul lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.