Israelul, Hamas şi SUA, cu medierea Qatarului, lucrează în prezent la rezolvarea unor obiecţii ridicate în legătură cu ultima listă de ostatici care urmează să fie eliberaţi luni, în ultima zi a pauzei de patru zile convenite de Israel şi Hamas pentru eliberarea a 50 de ostatici, potrivit a trei surse informate cu privire la discuţii, citate de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Există o serie de probleme în curs de rezolvare, dar una dintre ele este faptul că nicio mamă nu se află pe lista de luni, potrivit unui oficial israelian. Israelul spune că o parte a acordului este că acei copiii care se află în captivitate împreună cu mamele lor trebuie să fie eliberaţi împreună cu acestea. Acest acord a fost deja încălcat atunci când Hamas a eliberat sâmbătă un ostatic fără mama sa, potrivit unui purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF).

De asemenea, se aştepta ca două femei americane să fie eliberate luni, dar şi acest lucru pare să fie incert, potrivit surselor.

"Pur şi simplu nu ştim în acest moment", a declarat pentru CNN John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA.

"Vom avea o idee mai bună, cred, mai târziu în această dimineaţă, despre cine va fi în următorul lot care va veni astăzi. Evident, sperăm că acele două femei americane se află pe acea listă şi că vor fi reunite cu familiile lor astăzi. Aceasta este cu siguranţă speranţa noastră. Lucrăm la acest lucru literalmente din oră în oră", a spus el.

În ultimele trei zile, Hamas a eliberat 39 de ostatici ca parte a acordului, astfel încât cel puţin 11 ar trebui să fie eliberaţi luni. Israelul a eliberat, de asemenea, peste 100 de deţinuţi palestinieni ca parte a acordului.

John Kirby nu a putut spune dacă există ostatici americani care sunt deţinuţi şi de alte grupări palestiniene în afară de Hamas, menţionând că administraţia "nu are o vizibilitate perfectă în ceea ce priveşte locul unde se află şi cine anume îi deţine".

"Dar trebuie să păstrăm deschisă posibilitatea ca alte grupări, altele decât Hamas, să deţină o parte din aceşti americani", a adăugat el.

Acordul dintre Israel şi Hamas a pus bazele eliberării a cel puţin 50 de femei şi copii ţinuţi în captivitate în Gaza în schimbul eliberării a cel puţin 150 de femei şi copii palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene.

Până luni, cea de-a patra zi a armistiţiului, 40 de ostatici israelieni au fost eliberaţi de Hamas: 13 vineri, 13 sâmbătă şi 14 duminică.

Unii dintre ei au dublă cetăţenie, inclusiv Abigail Edan, în vârstă de 4 ani, care este cetăţean americano-israelian.

Printre cei eliberaţi se numără:  21 de copii cu vârsta de 18 ani sau mai mici; 11 femei adulte; şapte femei în vârstă de 65 de ani sau mai mult; şi Roni Krivoy, un bărbat israelian care are şi cetăţenie rusă şi care a fost eliberat ca un caz special, în afara parametrilor acordului dintre Israel şi Hamas.

În ceea ce-i priveşte pe ostaticii străini eliberaţi în urma unor negocieri separate este vorba de 18 persoane - 17 cetăţeni thailandezi şi un cetăţean filipinez. Nici ei nu sunt incluşi în acordul Israel-Hamas.

În ceea ce-i priveşte pe deţinuţii eliberaţi de Israel din închisoare, este vorba despre 117 femei: 39 vineri, 39 sâmbătă şi 39 duminică.

Numărul total de persoane eliberate a inclus:  28 femei adulte, 2 fete adolescente şi  87 de adolescenţi de sex masculin cu vârsta de 18 ani şi mai puţin.

Dintre deţinuţii palestinieni eliberaţi, 41 fuseseră judecaţi şi condamnaţi, iar 76 se aflau în detenţie administrativă, ceea ce înseamnă că nu cunoşteau acuzaţiile aduse împotriva lor şi nu erau implicaţi într-un proces legal de acuzare sau un proces.

Acordul iniţial dintre Israel şi Hamas prevede că armistiţiul poate continua şi după cele patru zile, atât timp cât Hamas eliberează cel puţin 10 ostatici israelieni în fiecare zi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.