Islamologul Tariq Ramadan a fost achitat miercuri de acuzaţii de violare şi constrângere sexuală ale unei femei, la Geneva, în 2008, de către un tribunal de la Geneva, care a stabilit că nu există probe împotriva acestuia, şi urmează să primească despăgubiri de la statul Geneva în valoare de 151.000 de franci elveţieni (aproximativ 154.000 de euro), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partea reclamantă a anunţat imediat că face apel împotriva acestei hotărâri.

Procuratura din Geneva a cerut săptămâna trecută ca Tariq Ramadan să fie condamnat la trei ani de închisoare, dintre care jumătate cu executarea.

La anunţarea verdictului, pronunţat într-o sală plină de jurnalişti, predicatorul elveţian în vârstă de 60 de ani a zâmbit şi a fost îmbrăţişat de către una dintre fiicele sale.

În banca părţii civile, reclamanta, în vârstă de 57 de ani, a părăsit sale înainte ca judecătorul să termine de citit verdictul.

DOUĂ VERSIUNI ALE FAPTELOR

Tariq Ramadan a fost judecat pentru prima oară de viol, însă el riscă un proces în Franţa cu privire la fapte asemănătoare.

Procesul de la Geneva, foarte aşteptat, a scos la iveală două versiuni opuse ale faptelor.

Tariq Ramadan, o figură charismatică şi contestată a islamului european, neagă orice act sexual şi se declară victima unei ”curse”.

Reclamanta, convertită la islam, ”Brigitte”, care a ales acest pseudonim pentru a se apăra de ameninţări, dă asigurări că islamologul a supus-o unor acte sexuale brutale, lovituri şi insulte, într-o cameră de hotel din Geneva în care era cazat acuzatul, în noaptea de 28 octombrie 2008.

În trei zile de audieri, săptămâna trecută, la Geneva, ei au fost despărţiţi de un paravan, pentru ca ea să nu fie nevoită să-l vadă.

”Brigitte” a depus plângere la zece ani de la fapte, în 2018, încurajată, a declarat ea, de faptul că alte femei au depus plângeri împotriva lui Tariq Ramadan în Franţa.

CAMERĂ DE HOTEL

Cei doi sunt de acord că au petrecut noaptea împreună, în camera de hotel, de unde ea a plecat dimineaţa, pentru a se întoarce acasă.

Tariq Ramadan dă asigurări că ea s-a invitat în camera sa.

El spune că s-a lăsat sărutat, după care a pus capăt rapid sărutului.

”Brigitte” dezminte această versiune.

Ea a povestit în timpul procesului că i-a fost ”frică să moară” în timp ce islamologul o lovea.

Procurorul din Geneva l-a acuzat pe Tariq Ramadan de faptul că se face vinovat de ”viol în trei rânduri”, în acea noapte, şi de ”constrângere sexuală”.

Reclamanta a cerut să i se ramburseze cheltuielile cu avocaţii şi o despăgubire în sumă de 50.000 de franci francezi (51.300 de euro).

În timpul şedinţei, apărarea a încercat să demonteze nevinovăţia lui Tariq Ramadan şi a dat asigurări că nu există probe ştiinţifico-legale.

Avocaţii acestuia au acuzat-o pe ”Brigitte” şi pe femeile care au depus plângere împotriva acestuia în Franţa de faptul că au ţesut legături cu scopul de a-l doborî pe islamolog.

ŞEDINŢĂ DE AUTRGRAFE

Avocaţii reclamantei au subliniat că aceasta a consultat, după noaptea de 28 octombrie 2008, doi psihiatri, cărora le-a relatat faptele şi le-a vorbit despre starea de stres în care se afla.

Ea a declarat, în cursul anchetei, că l-a cunoscut pe islamolog la o şedinţă de autografe, cu câteva luni înainte de fapte, după care l-a revăzut la o conferinţă, iar apoi a corespondat pe un ton tot mai intim cu el pe reţele de socializare.

Doctor al Universităţii din Geneva, unde a scris o teză despre fondatorul confreriei islamiste egiptene Fraţii Musulmani - bunicul său -, Tariq Ramadan a fost profesor de Studii Islamice Contemporane la Universitatea Oxford, în Regatul Unit, şi invitat la numerose universităţi din Maroc, Malaysia japonia şi Qatar.

În Franţa, el este suspectat de violarea a patru femei, în perioada 2009-2016, un scandal care a condus la căderea acestuia în 2017.

Parchetul din Paris a cerut, în iulie, ca acesta să fie judecat de către un tribunal cu juraţi. Judecători de instrucţie urmează să dispună sau nu organizarea unui proces.

În dosarul francez, Tariq Ramadan a stat peste nouă luni în detenţie provizorie, în 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.