Irlanda a votat pentru a scoate blasfemia din categoria infracţiunilor din Constituţie, conform exit-pollurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un exit-poll RTE sugerează că 71% dintre irlandezi au votat pentru a scoate blasfemia din categoria infracţiunilor, iar 26% au fost împotrivă.

Un sondaj realizat de Irish Times arată că 69% susţin propunerea, iar 31% au votat contra.

Numărătoarea oficială a voturilor începe sâmbătă.

De asemenea, în paralel cu referendumul au avut loc şi alegerile prezidenţiale, iar sondajele arată că actualul preşedinte, Michael D Higgins, va rămâne în funcţie.

Un sondaj RTE indică faptul că Higgins a obţinut 56% din voturi.

Peste 3,2 milioane de persoane au drept de vot în Irlanda.

Constituţia irlandeză, scrisă în 1937, precizează că „publicarea textelor care pot fi considerate blasfemie, subminează autoritatea sau sunt indecente va fi pedepsită conform legii”.

În 2009, Parlamentul irlandez a aprobat o lege prin care este definită mai clar blasfemia. Conform Actului Defăimării, un text poate fi considerat o blasfemie atunci când insultă o religie, când ofensează un număr mare al adepţilor acelei religii şi când autorul intenţionează să ofenseze prin publicarea textului.

Ultima dată când o persoană a fost pusă sub acuzare pentru blasfemie în Irlanda a fost în 1855, dar acum trei ani poliţia a deschis o anchetă după ce comediantul Stephen Fry l-a descris pe Dumnezeu la televizor ca fiind „capricios”,  „răutăcios” şi un „maniac”. Ancheta a fost oprită ulterior după ce poliţia a decis că au fost prea puţini oameni ofensaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.