Iranul şi-a multiplicat de patru ori îmbogăţirea uraniului slab îmbogăţit, a anunţat luni un reprezentant al Centralei Nucleare de la Natanz, la o săptămână după decizia Teheranului de a-şi suspenda anumite angajamente pe care şi le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul de la Viena, din care preşedintele american Donald Trump s-a retras în urmă cu un an, permite Teheranului să deţină maximum 300 de kilograme de uraniu îmbogăţit şi să trimită un eventual excedent al producţiei în strănătate, pentru a fi stocat sau vândut.

După retragerea unilaterală a Statelor Unite din acord şi reimpunerea unor sancţiuni economice, Iranul s-a considerat liber de acest angajament.

Reprezentantul de la centrala de la Natanz, citat de agenţia Tasmin, nu a precizat care este noul nivel exact de îmbogăţire a uraniului.

În virtutea acordului, Iranul poate să-şi îmbogăţească uraniul la 3,67%, cu mult sub nivelul de 90% necesar la producerea unei bombe atomice.

Chiar dacă acest nivel ar fi crescut de patru ori, rezultatul rămâne inferior nivelului de îmbogăţire a uraniului la 20%, practicat de iran înainte de semnarea acordului, în 2015, cu marile puteri - China, Franţa, Germania, Regatul Unit, Rusia şi Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.