Teheranul este pregătit să elibereze toţi deţinuţii americani de pe teritoriul său, în cadrul unui acord reciproc cu Washingtonul, a anunţat luni ministrul iranian de Externe, care consideră că de-acum că ”mingea se află în terenul Statelor Unite”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După ce ne-am recuperat ostaticul săptămâna aceasta, suntem întru totul dispuşi să efectuăm un nou schimb de deţinuţi”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif.

Mai mulţi americani sunt deţinuţi în Iran, precum omul de afaceri iraniano-american Siamak Namazi şi tatăl său Mohammad Bagher Namazi, condamnaţi amândoi la zece ani de închisoare cu privire la ”spionaj”, sau fostul militar american Michael R. White.

Un fost agent FBI, Robert Levinson, este de asemenea dat dispărut din 2007.

Câteva zeci de iranieni sunt deţinuţi în închisori americane, unii dintre ei acuzaţi de încălcarea unor sancţiuni americane.

Preşedintele american Donald Trump a mulţumit sâmbătă Iranului, într-un mesaj postat pe Twitterm ”pentru negocieri foarte drepte”, în urma unui schimb de deţinuţi organizat în Elveţia.

Acest schimb a permis eliberarea, sâmbătă, a unui american de origine chineză încarcerat în Iran timp de peste trei ani, Xiyue Wang, şi a unui iranian deţinut în Statele Unite din 2018, Massoud Soleimani.

”Este doar un schimb şi (...) în ceea ce priveşte schimburile (de deţinuţi), noi suntem pregătiţi să acţionăm, dar nu există negocieri” cu Statele Unite, a declarat luni într-o conferinţă la Teheran un purtător de cuvânt al Guvernului iranian, Ali Rabii, relatează AFP.

Orice negocieri sau discuţii cu Statele Unite vor putea avea loc doar ”în cadrul (Grupului) 5+1 şi după ce Statele Unite vor fi renunţat la sancţiuni şi la terorismul economic”, a subliniat el.

Din Grupul 5+1 fac parte cele şase ţări care au încheiat cu Republica islamică acordul internaţional în dosarul nuclear iranian la Viena, în 2015 - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania.

Statele Unite s-au retras unilateral din acest acord în mai 2018 şi au reimpus sancţiuni economice Iranului, pe care le înăspresc continuu.

Teheranul şi Washingtonul nu mai întreţin relaţii diplomatice din 1980, iar Guvernul de la Teheran cere de luni de zile Washingtonului să-şii anuleze sancţiunile, dacă vrea să discute cu Iranul.

Arestat în 2016, în timp ce efectua cercetări cu privire la dinastia Qajar, care a domnit de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi până la începutul secolului al XX-lea, Xiyue Wang, un cercetător în istorie de la Princeton ispăşea în Iran o pedeapsă cu privire la ”spionaj”.

Massoud Soleimani, un profesor de la Universitatea Tarbiat Moddares de la Teheran şi un specialist în celule suşă (stem), s-a dus în Statele Unite la 22 octombrie 2018, în cadrul activităţii sale de cercetare. El a fost arestat la sosirea pe aeroportul din Chicago, potrivit agenţiei oficiale iraniene Irna.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a propus în aprilie ca Iranul şi Statele Unite să efectueze un schimb al tuturor deţinuţilor pe care se acuză reciproc că-i deţin sub pretextul unor ”false” acuzaţii.

Rabii a anunţat că Iranul a primit în urmă cu câteva luni un mesaj de la un ”fost oficial american” care anunţa că Washingtonul era pregătit să efectueze un schimb.

Potrivit săptămânalului american The New Yorker, schimbul de deţinuţi a fost realizat după ce un fost membru american al Camerei Reprezentanţilor, Jim Slattery, i-a abordat pe iranieni din partea avocatului familiei lui Wang.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.