Teheranul nu acţionează ”în pripă”, din cauza unor presiuni ale Occidentului în vederea unei revizuiri a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, anunţă luni Ministerul iranian de Externe, în contextul faptului că negocieri în acest dosar s-au împotmolit în martie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ei cer Iranului să ia rapid o decizie (şi insistă) că timpul este limitat şi că Iranul trebuie să răspundă imediat, (însă) Iranul nu acţionează în pripă”, a subliniat într-o conferinţă de presă săptămânală un purtător de cuvânt al ministerului, Nasser Kanani.

Negocieri la Viena între Iran şi marile puteri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 se află într-un punct mort din martie.

La sfârşitul lui iunie, Qatarul a organizat la Doha negocieri indirecte între Iran şi Statele Unite, care s-au dezangajat din Acord în 2018, cu speranţa de a repune pe şine procesul de la Viena, însă aceste negocieri au fost întrerupte după două zile, fără niciun progres.

Republica islamică ”nu sacrifică interesele fundamentale ale ţării şi naţiunii într-un proces precipitat”, a subliniat Nasser Kanani.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat sâmbătă, în urma unei discuţii cu omologul său iranian Ebrahim Raisi, că relansarea acordului ”este încă posibilă”, dar ”trebuie să aibă loc cât mai repede”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, apreciază că Iranul ”nu pare să fi luat (...) deciziile politice necesare pentru a asigura o întoarcere reciprocă în acord”.

La rândul său, directorul serviciilor britanice de informaţii externe (MI6) a anunţat că se îndoieşte că liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, susţine o revenire a Iranului în Acordul de la Viena.

”Dacă Statele Unite acţionează la fel ca Iranul în mod constructiv şi cu bună-credinţă şi reacţonează în mod pozitiv la iniţiative pozitive ale Iranului, atunci credem că suntem aproape de un acord”, a declarat Nasser Kanani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.