Iranul continuă să-şi respecte angajamentele în cadrul acordului în dosarul nuclear iranian încheiat în 2015 la Viena şi al cărui viitor este incert din cauza retragerii Statelor Unite, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teheranul respectă în continuare prevederile fundamentale ale acestui acord, iar AIEA a avut acces ”la toate instalaţiile şi amplasamentele din Iran pe care a dorit” să se le inspecteze, a subliniat agenţia într-un raport publicat în momentul în care viitorul acestui acord este incert din cauza deciziei din mai a Statelor Unite de a retrage din el şi de a impune din nou sancţiuni regimului iranian.

Agenţia ONU a subliniat din nou importanţa ”unei cooperări proactive şi la momentul oportun” din partea Iranului ”în vederea asigurării unui asemenea acces”.

AIEA anunţă că stocurile iraniene de uraniu slab îmbogăţit şi de apă grea au crescut uşor faţă de nivelul de la ultimul raport, în mai, dar au rămas în limite convenite în acordul din 2015.

Economia iraniană este afectată din plin de noi sancţiuni americane, în urma deciziei preşedintelui Donald Trump, care subminează susţinerea celor care susţin acordul în Iran.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a reafirmat miercuri că Teheranul nu va ezita să se retragă din Acordul de la Viena, prin care s-a angajat, în 2015, să-şi limiteze activităţile nucleare, în cazul în care acesta nu-i mai apărăr interesele naţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.