Iranul a informat că Europa nu este în poziţia de a critica Teheranul pentru capacităţile sale militare şi a făcut apel la liderii europeni să readucă la normal legăturile comerciale cu Iranul în ciuda sancţiunilor SUA sau vor exista consecinţe, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Europenii nu sunt într-o poziţie de a critica Iranul pentru probleme care nu ţin de acordul nuclear”, a declarat ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, conform televiziunii de stat.
 
„Europenii şi ceilalţi semnatari ai acordului ar trebui să readucă la normal relaţiile cu Iranul ... Noi vom înceta să ne respectăm angajamentele sau vom acţiona în concordanţă cu măsurile luate de ei”, a adăugat Zarif.
 
Preşedintele parlamentului iranian, Ali Larijani, l-a criticat duminică pe preşedintele francez Emmanuel Macron pentru că a afirmat săptămâna trecută, într-o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump, că Parisul are aceleaşi obiective ca Washingtonul privind Iranul.
 
Macron a afirmat că Franţa doreşte să se asigure că Teheranul nu va avea arme nucleare: „Am avut un acord până în 2025 şi dorim să mergem mai departe şi să avem siguranţa că pe termen lung se va reduce activitatea nucleară”.
 
Larijani a declarat: „Comentariile recente ale preşedintelui francez într-o întâlnire cu Trump au fost ruşinoase.. Comentariile lui Macron nu se potrivesc cu ce i-a transmis preşedintelui nostru în întâlnirile cu el şi la telefon”.
 
Teheranul a dezvăluit duminică un nou sistem defensiv aerian „produs intern” care are capacitatea de a urmări şase ţinte – inclusiv avioane militare, bombardiere şi drone - şi să le distrugă cu rachete.
 
„Iranul îşi va creşte capacităţile militare pentru a-şi proteja securitatea naţională şi interesele şi nu va cere permisiunea nimănui”, a declarat Amir Hatami, ministrul Apărării.
 
Iranul insistă că activităţile sale nucleare sunt paşnice şi a refuzat în repetate rânduri să discute cu privire la programul său nuclear.
 
Trump a retras anul trecut SUA dintr-un acord nuclear semnat de Iran şi puterile mondiale, reintroducând sancţiuni asupra Teheranului. Trump a condamnat acordul şi a susţinut că nu este unul permanent şi nu are în vedere programul de rachete balistice al Iranului.
 
Semnatarii europeni ai acordului – Franţa, Marea Britanie şi Germania – au aceleaşi îngrijorări ca SUA privind dezvoltarea de rachete balistice a Iranului precum şi privind activitatea din regiune a Teheranului.
 
Totuşi, statele europene au apărat acordul şi susţin că este cea mai bună cale de a limita capacităţile nucleare ale Iranului şi reprezintă o bază pentru viitoare negocieri.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.