Iranul a convocat ambasadorii din Marea Britanie, Olanda şi Danemarca în urma atacului armat de la o paradă militară de sâmbătă, care s-a soldat cu 29 de morţi, conform presei de stat, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei trei oficiali au fost „informaţi de protestele Iranului privind găzduirea de către ţările lor a unor membri ai grupării teroriste” care a coordonat atacul, conform agenţiei de stat Irna.

Bahram Qasemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, a cerut Danemarcei şi Olandei să extrădeze „atacatorii şi complicii lor” pentru a putea fi judecaţi. „Este inacceptabil că Uniunea Europeană nu îi pune pe lista neagră pe membrii acelor grupări teroriste doar pentru că nu au comis crime pe teritoriul UE”, a declarat Qasemi.

Din partea Marii Britanii, din cauza absenţei ambasadorului, a fost convocat însărcinatul cu afaceri, căruia i s-a transmis că este inacceptabil „că purtătorul de cuvânt al grupării teroriste Al-Ahvazi a putut să revendice atentatele printr-o reţea de televiziune din Londra”.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a acuzat statele din Golf susţinute de SUA că au coordonat atacul. „Această crimă este o continuare a planurilor statelor din regiune care sunt marionetele Statelor Unite iar scopul lor este să creeze instabilitate în ţara noastră tragă”, a declarat Khamenei.

Televiziunea de stat din Iran a informat că atacul a avut ca ţintă o tribună în care se aflau oficiali iranieni care veniseră să vizioneze parada din oraşul Ahvaz, care marchează începutul războiului cu Irakul din 1980. O mişcare de opoziţie arabă denumită Rezistenţa Naţională din Ahvaz a revendicat atacul. Toţi cei patru atacatori au fost ucişi. De asemenea, atacul a fost revendicat şi de ISIS, însă niciuna dintre grupări nu a oferit dovezi în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.