Bahrainul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) vor fi singurii ”vinovaţi” ai unor ”grave consecinţe” ale normalizării relaţiilorlor lor diplomatice cu Israelul, a denunţat miercuri preşedintele iranian Hassan Rohani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cum aţi putut întinde mâna Israelulu? Iar după aia vreţi să le daţi baze în regiune? Veţi fi responsabili de toate consecinţele grave care vor decurge din asta”, a denunţat într-o alocuţiune televizată Rohani.

Preşedintele iranian - care nu a numit Bahrainul şi EAU - a făcut aceste declaraţii în cadrul unei şedinţe de Guvern, la o zi după semnarea la Washington a unor acorduri de normalizare a relaţiilor diplomatice între Israel şi cele două state arabe de la Golful Persic, sub patronajul preşedintelui american Donald Trump.

În discursul său, Rohani a atacat ”anumite state din regiune”, ai căror ”lideri nu înţeleg nimic din religie şi ignoră datoria pe care o au  (...) faţă de naţiunea palestiniană”.

La începutul lui septembrie, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei a acuzat EAU de ”trădarea lumii musulmane (...), a naţiunilor  arabe, a ţărilor din regiune şi a Palestinei” prin faptul că au acceptat să-şi normalizeze relaţiile cu statul evreu.

Ministerul iranian de Externe a acuzat sâmbătă monarhia din Bahrain că este de-acum ”complicea crimelor regimului sionist”.

EAU şi Bahrain sunt a treia şi a patra ţară arabă care stabilesc relaţii diplomatice cu Israelul, după Iordania, în 1994 şi Egipt, în 1979.

După revoluţia islamică din 1979, Iranul nu ratează nicio ocazie să-şi afirme ataşamentul faţă de apărarea cauzei palestiniene.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.