Iranul a anunţat miercuri că a arestat un cetăţean american, confirmând astfel informaţiile din presa americană privind un caz care riscă să deterioreze relaţiile dintre Teheran şi Washington şi mai mult, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

New York Times a informat luni că Michael White, un veteran american de 46 de ani, a fost arestat în timp ce se afla în vizita în Iran şi a fost reţinut din iulie 2018, pe fondul unor acuzaţii nespecificate.

Iranul nu confirmase arestarea până când agenţia de stat IRNA a publicat un comunicat al purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne Bahram Qassemi, în care nu este precizat ce s-a întâmplat sau de ce este acuzat White.

Qassemi a declarat că Iranul a informat guvernul american cu privire la arestarea lui White la câteva zile după ce a fost reţinut şi a negat că White ar fi fost supus unor tratamente abuzive.

„Aceste rapoarte sunt minciuni şi nepotrivite şi le respingem cu fermitate”, a declarat Qassemi.

Cazul lui White parcurge etapele normale iar oficialii vor emite un comunicat la momentul potrivit, a adăugat el.

Cazul va înrăutăţi relaţiile cu Statele Unite. Preşedintele american Donald Trump a retras SUA dintr-un acord nuclear cu Iranul şi a reimpus sancţiuni anul trecut care au afectat puternic economia iraniană.

Mai mulţi americani au fost reţinuţi în Iran în ultimii ani iar Trump a avertizat în 2017 că Teheranul ar putea suporta „consecinţe noi şi serioase” dacă nu vor fi eliberaţi toţi americanii reţinuţi pe nedrept.

Mama lui White, Joanne, a declarat pentru New York Times că fiul ei a vizitat Iranul „de cinci sau şase ori” pentru a se întâlni cu iubita sa iraniană.

Ea a informat autorităţile de faptul că el nu s-a mai întors în iulie însă Departamentul de Stat a informat abia acum trei săptămâni că White este reţinut în Iran.

Site-ul de ştiri din Londra IranWire, cel care a informat pentru prima oară de reţinerea lui White, a informat că un fost deţinut, Ivar Farhadi, a declarat că el a fost la aceeaşi închisoare, Vakilabad, în Mashhad, în nord-estul Iranului. El a precizat că viaţa lui White este în pericol pentru este reţinut într-o închisoare cu mulţi infractori periculoşi.

Joanne white a delarat pentru New York Times că fiul ei suferă de astm acut şi că a trecut prin chimioterapie şi tratamente cu radiaţii pentru o tumoare la gât.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.