Iranul este pregătit să accepte un acord cu Statele Unite privind programul nuclear iranian în schimbul unei ridicări imediate a sancţiunilor, anunţă la postul american NBC News un consilier al liderului suprem iranian Ali Khamenei, Ali Shamkhani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a adoptat o politică a ”presiunii maxime” împotriva Iranului, a impus noi sancţiuni şi poartă, în acelaşi timp, negocieri cu Teheranul, care încearcă să obţină o ridicare a acestor măsuri care-i stragulează economia.

Potrivit ABC News, Ali Shamkhani a declarat miercuri că Iranul s-ar angaja să nu producă nicodată armament nuclear, să se debaraseze de stocurile de uraniu puternic îmbogăţit, să îmbogăţească uraniu doar la nivelul necesar unei utilizări civile şi să autorizeze inspecţii internaţionale care să supervizeze procesul, în schimbul unei ridicări imediate a tuturor sancţiunilor economice impuse Republicii islamice.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Întrebat dacă Iranul ar accepta să semneze un acord ”azi”, în cazul în care aceste condiţii sunt îndeplinite, Ali Shamkhani a răspuns ”da”.

”Este încă posibil. Dacă americanii fac ceea ce spun, sigur că am putea avea relaţii mai bune”, ceea ce ”ar îmbunătăţi situaţia într-un viitor apropiat”, a declarat NBC News oficialul iranian.

Preşedintlee american Donald Trump a îndemnat miercuri la o aplicare strictă a sancţiunilor americane impuse Iranului şi şi-a exprimat trotodată speranţa într-un acord în dosarul nuclear iranian.

Marţi, Iranul sa declarat pregătit să accepte limitări temporare ale nivelului la care îmbogăţeşte uraniu, prin vocea adjunctului ministrului de Externe Majid Takht-Ravanchi.

El a anunţat că negocierile cu Statele Unite nu au intrat încă în detalii.

Iranul îmbogăţeşte în prezent uraniu la un nivel de 60%, cu mult peste un prag de 3,67% stabilit prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian. În vederea unui uz militar este necesară o îmbogăţire a uraniului la nivelul de 90%.

Stocurile iraniene de materiale fisionabile îngrijorează puterile din Occident.

 Negocieri lansate la 12 aprilie vizează să se ajungă la un nou acord care să împiedice Iranul să se doteze cu arma atomică, o ambiţie pe care Teheranul a negat-o mereu, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor care paralizează econimia iraniană.

În primul său mandat, Donald Trump a scos în mod unilateral Statele Unite, în 2018, din Acordul de la Viena între Iran şi marile puteri, care încadra programul nuclear iranian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.