Gardienii Revoluţiei iraniene au anunţat luni dimineaţa că au atacat - cu rachete balistice - ”terorişti” în Siria, ca represalii la atentatul sângeros care a îndoliat pe 22 septembrie oraşul iranian Ahvaz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cartierul general al celor care se fac vinovaţi de crima teroristă de la Ahvaz a fost atacat acum câteva minute, la est de Eufrat, cu mai multe rachete balistice trase de aripa aerospaţială a Gardienilor Revoluţiei”, a scris armata de elită a republicii islamice pe site.

”Potrivit primelor informaţii, numeroşi terorişti takfiri şi conducători vinovaţi de crima de la Ahvaz au fist ucişi sau răniţi în acest atac”, au adăugat ei.

Ei nu au precizat de unde au fost lansate rachetele cu rază lungă de acţiune.

Termenul "takfiri" este folosit de autorităţile iraniene pentru a desemna jihadiştii sunniţi. El derivă din cuvântul arab "takfir" (anatemă), o acuzaţie folosită de aceşti extremişti ca justificare a violenţei contra celor pe care-i consideră impii.

Site-ul Gardienilor Revoluţiei a publicat mai multe fotografii cu dâre de fum şi puncte luminoase pe cerul nopţii, deasupra unui relief muntos deşertic.

Potrivit agenţiei iraniene de presă Fars, apropiată conservatorilor, două tipuri de rachete au fost folosite - Zolfaghar (cu o rază de acţiune de 750 de kilometri) şi Qiam (800 de kilometri).

”RĂZBUNARE DE NEUITAT”

Pe 22 septembrie, 24 de persoane au fost ucise de un comando de cinci persoane care a deschis focul cu arma automată asupra unei defilări militare la Ahvaz, în sud-vestul Iranului.

Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), contra căreia Iranul este angajat în Siria alături de autorităţile de la Damasc.

În ziua atacului, preşedinele iranian Hassan Rohani a promis un răspuns ”teribil” acestui atentat, iar Gardienii Revoluţiei au anunţat fără alte detalii o ”răzbunare de neuitat” în viitorul apropiat.

Ahvaz este capitala provinciei Kuzestan, cu populaţie majoritar arabă, iar atentatul a fost revendicat iniţial de o grupare separatsită locală.

Ancheta iraniană a părut să privilegieze iniţial pista separatistă, însă pe 24 septembrie liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, stabilea o legătură între autorii atentatului de la Ahvaz şi grupări jihadiste care operează ”în Siria şi în Irak”.

În ziua următoare, Ministerul iranian al Informaţiilor anunţa că a i-a identificat pe membrii comandoului şi afirma că aceştia erau afiliaţi ”unor grupări separatiste takfiri susţinute de ţări arabe reacţionare”.

Potrivit SI, cei cinci membri ai comandoului erau iranieni, dintre care patru originari de la Ahvaz.

Khamenei i-a acuzat pe atacatori că au fost ”finanţaţi de saudiţi şi Emiratele Arabe Unite (EAU)”. Riadul şi Abu Dhabi au dezminţit aceste acuzaţii.

Iranul este, alături de Rusia, unul dintre principalii susţinători ai puterii preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pe care-l ajută politic şi militar. Gardienii Revoluţiei sunt prezenţi pe teritoriul sirian în calitate de ”consilieri militari” ai forţelor loialiste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.