Iranul a confiscat joi o navă comercială în apele internaţionale din Golful Persic, potrivit Marinei americane, care afirmase cu o zi înainte că a împiedicat forţele iraniene să captureze două petroliere în largul coastelor Omanului, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Corpul Gardienilor Revoluţiei (armata ideologică a Republicii Islamice) a capturat cu forţa o navă comercială probabil implicată în activităţi de contrabandă şi care tranzita Golful (...), în apele internaţionale", a anunţat Flota a 5-a americană, cu baza în Bahrain.

Agenţia de ştiri Fars din Iran a anunţat, vineri, că Gărzile Revoluţionare iraniene au confiscat un petrolier care transporta 900 de tone de "combustibil de contrabandă" şi i-a reţinut pe cei 12 membri ai echipajului, în baza unui ordin judecătoresc, dar nu a dat alte detalii, relatează Reuters.

Iranul, care are unele dintre cele mai ieftine preţuri la combustibil din lume datorită subvenţiilor mari şi a prăbuşirii valorii monedei sale naţionale, luptă împotriva contrabandei galopante cu combustibil către ţările vecine.

După ce a monitorizat "îndeaproape" situaţia, Marina americană a decis că "circumstanţele acestui incident nu justifică alte acţiuni", potrivit comunicatului. Flota a 5-a nu a oferit detalii despre locul exact al incidentului, despre pavilionul navei sau dacă aceasta se afla încă în mâinile iranienilor.

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat joi că are cunoştinţă despre o tentativă de capturare de către forţele iraniene a unui mic petrolier sub pavilion tanzanian, la aproximativ 59 de mile nautice la nord-est de oraşul-port Dammam din Arabia Saudită.

Miercuri, Comandamentul Central al Forţelor Navale ale SUA (Navcent) a declarat că nava USS McFaul a răspuns la un apel de ajutor de pe Richmond Voyager, asupra căreia forţele iraniene au deschis focul de mai multe ori, fără a provoca victime. Iranul şi-a justificat joi intervenţia, afirmând că forţele sale au încercat să intercepteze un petrolier pe care l-a acuzat că s-a ciocnit cu o navă iraniană în Golful Oman.

Navcent a anunţat, de asemenea, miercuri, că s-a opus confiscării de către Iran a unui alt petrolier, TRF Moss, sub pavilionul Insulelor Marshall, în apele internaţionale din Golful Oman. Joi, Iranul nu a făcut nicio referire la această navă. Comunicatul iranian nu a menţionat nici intervenţia Marinei americane, care, potrivit comandamentului său, a dus la plecarea navei iraniene.

Incidentele s-au înmulţit în apele Golfului, o zonă maritimă crucială pentru transportul mondial de petrol, de când, în 2018, Statele Unite s-au retras din acordul internaţional menit să limiteze programul nuclear iranian, reintroducând sancţiuni împotriva Republicii Islamice care vizează în special sectorul său petrolier. La sfârşitul lunii aprilie, armata iraniană a confiscat un petrolier sub pavilionul Insulelor Marshall cu destinaţia Statele Unite, în Golful Oman, apoi a confiscat un petrolier sub pavilion Panama care tranzita Strâmtoarea Ormuz, o săptămână mai târziu. Statele Unite critică în mod regulat acţiunile Teheranului în această zonă maritimă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.