Iranul a executat un cetăţean britanico-iranian care a fost cândva ministru adjunct al Apărării, a anunţat sâmbătă justiţia acestei ţări, sfidând apelurile de la Londra pentru eliberarea sa, după ce a fost condamnat la moarte sub acuzaţia de spionaj pentru Marea Britanie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marea Britanie, care declarase cauza împotriva lui Alireza Akbari ca fiind motivată politic, a condamnat execuţia şi a spus că nu va rămâne necontestată.

Prim-ministrul Rishi Sunak a numit-o ”un act dur şi laş, efectuat de un regim barbar, fără respect pentru drepturile omului ale propriului popor”.

Agenţia de presă Mizan, a sistemului judiciar iranian, a anunţat execuţia sâmbătă dimineaţa, fără a spune când a avut loc.

Vineri seara, ministrul britanic de Externe James Cleverly a spus că Iranul nu trebuie să respecte sentinţa - un apel simular cu cel exprimat de Washington.

”Alireza Akbari, care a fost condamnat la moarte sub acuzaţia de corupţie şi acţiuni extinse împotriva securităţii interne şi externe a ţării prin spionaj pentru serviciul de informaţii al guvernului britanic... a fost executat”, a spus Mizan.

Articolul îl acuză pe Akbari, arestat în 2019, că a primit plăţi de 1.805.000 de euro, 265.000 de lire sterline şi 50.000 de dolari pentru spionaj.

Într-o înregistrare audio cu Akbari şi difuzată de BBC Persian miercuri, el a spus că a mărturisit crimele pe care nu le-a comis după torturi ample.

Sunak a spus pe Twitter că este ”îngrozit de execuţie”.

Cleverly a spus într-un comunicat că aceasta ”nu va rămâne necontestată”.

”Îl vom convoca pe însărcinatul cu afaceri iranian pentru a ne exprima dezgustul faţă de acţiunile Iranului”.

Declaraţiile britanice asupra cazului nu au abordat acuzaţia iraniană că Akbari a spionat pentru Marea Britanie.

Presa de stat iraniană a difuzat joi un videoclip care arăta că Akbari a jucat un rol în asasinarea în 2020 a celui mai important om de ştiinţă în domeniul nuclear al Iranului, Mohsen Fakhrizadeh, ucis într-un atac din 2020 în afara Teheranului, pe care autorităţile l-au atribuit la acea vreme Israelului.

În videoclip, Akbari nu a mărturisit implicarea în asasinat, dar a spus că un agent britanic a cerut informaţii despre Fakhrizadeh.

Mass-media de stat iraniană difuzează adesea pretinse mărturisiri ale suspecţilor în cazuri cu acuzaţii politice.

Reuters nu a putut stabili autenticitatea materialelor video şi audio din mass-media de stat, nici când sau unde au fost înregistrate.

Akbari a fost un aliat apropiat al lui Ali Shamkhani, acum secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, care a fost ministru al Apărării din 1997 până în 2005, când Akbari era adjunctul său.

”3.500 de ore de tortură”

Reflectând înrăutăţirea legăturilor Iranului cu Occidentul, relaţiile Londra-Teheran s-au deteriorat în ultimele luni, deoarece eforturile de a reînvia pactul nuclear Iranului din 2015, la care Marea Britanie este parte.

Marea Britanie a criticat, de asemenea, reprimarea de către Republica Islamică a protestelor antiguvernamentale, declanşate de moartea în custodia poliţiei a unei tinere iranio-kurde, în septembrie.

Un ministru britanic de Externe a declarat joi că Marea Britanie se gândeşte în mod activ la interzicerea Gărzii Revoluţionare a Iranului ca organizaţie teroristă, dar nu a ajuns la o decizie finală.

Iranul a emis zeci de pedepse cu moartea ca parte a represiunii împotriva tulburărilor, executând cel puţin patru persoane.

În înregistrarea audio difuzată de BBC Persian, Akbari a spus că a făcut mărturisiri false ca urmare a torturii.

”Cu peste 3.500 de ore de tortură, droguri psihedelice şi metode de presiune fiziologică şi psihologică, mi-au luat voinţa. M-au condus în pragul nebuniei... şi m-au forţat să fac mărturisiri false prin forţa armelor şi ameninţări cu moartea," el a spus.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.