Iranul a executat un cetăţean britanico-iranian care a fost cândva ministru adjunct al Apărării, a anunţat sâmbătă justiţia acestei ţări, sfidând apelurile de la Londra pentru eliberarea sa, după ce a fost condamnat la moarte sub acuzaţia de spionaj pentru Marea Britanie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marea Britanie, care declarase cauza împotriva lui Alireza Akbari ca fiind motivată politic, a condamnat execuţia şi a spus că nu va rămâne necontestată.

Prim-ministrul Rishi Sunak a numit-o ”un act dur şi laş, efectuat de un regim barbar, fără respect pentru drepturile omului ale propriului popor”.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Agenţia de presă Mizan, a sistemului judiciar iranian, a anunţat execuţia sâmbătă dimineaţa, fără a spune când a avut loc.

Vineri seara, ministrul britanic de Externe James Cleverly a spus că Iranul nu trebuie să respecte sentinţa - un apel simular cu cel exprimat de Washington.

”Alireza Akbari, care a fost condamnat la moarte sub acuzaţia de corupţie şi acţiuni extinse împotriva securităţii interne şi externe a ţării prin spionaj pentru serviciul de informaţii al guvernului britanic... a fost executat”, a spus Mizan.

Articolul îl acuză pe Akbari, arestat în 2019, că a primit plăţi de 1.805.000 de euro, 265.000 de lire sterline şi 50.000 de dolari pentru spionaj.

Într-o înregistrare audio cu Akbari şi difuzată de BBC Persian miercuri, el a spus că a mărturisit crimele pe care nu le-a comis după torturi ample.

Sunak a spus pe Twitter că este ”îngrozit de execuţie”.

Cleverly a spus într-un comunicat că aceasta ”nu va rămâne necontestată”.

”Îl vom convoca pe însărcinatul cu afaceri iranian pentru a ne exprima dezgustul faţă de acţiunile Iranului”.

Declaraţiile britanice asupra cazului nu au abordat acuzaţia iraniană că Akbari a spionat pentru Marea Britanie.

Presa de stat iraniană a difuzat joi un videoclip care arăta că Akbari a jucat un rol în asasinarea în 2020 a celui mai important om de ştiinţă în domeniul nuclear al Iranului, Mohsen Fakhrizadeh, ucis într-un atac din 2020 în afara Teheranului, pe care autorităţile l-au atribuit la acea vreme Israelului.

În videoclip, Akbari nu a mărturisit implicarea în asasinat, dar a spus că un agent britanic a cerut informaţii despre Fakhrizadeh.

Mass-media de stat iraniană difuzează adesea pretinse mărturisiri ale suspecţilor în cazuri cu acuzaţii politice.

Reuters nu a putut stabili autenticitatea materialelor video şi audio din mass-media de stat, nici când sau unde au fost înregistrate.

Akbari a fost un aliat apropiat al lui Ali Shamkhani, acum secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, care a fost ministru al Apărării din 1997 până în 2005, când Akbari era adjunctul său.

”3.500 de ore de tortură”

Reflectând înrăutăţirea legăturilor Iranului cu Occidentul, relaţiile Londra-Teheran s-au deteriorat în ultimele luni, deoarece eforturile de a reînvia pactul nuclear Iranului din 2015, la care Marea Britanie este parte.

Marea Britanie a criticat, de asemenea, reprimarea de către Republica Islamică a protestelor antiguvernamentale, declanşate de moartea în custodia poliţiei a unei tinere iranio-kurde, în septembrie.

Un ministru britanic de Externe a declarat joi că Marea Britanie se gândeşte în mod activ la interzicerea Gărzii Revoluţionare a Iranului ca organizaţie teroristă, dar nu a ajuns la o decizie finală.

Iranul a emis zeci de pedepse cu moartea ca parte a represiunii împotriva tulburărilor, executând cel puţin patru persoane.

În înregistrarea audio difuzată de BBC Persian, Akbari a spus că a făcut mărturisiri false ca urmare a torturii.

”Cu peste 3.500 de ore de tortură, droguri psihedelice şi metode de presiune fiziologică şi psihologică, mi-au luat voinţa. M-au condus în pragul nebuniei... şi m-au forţat să fac mărturisiri false prin forţa armelor şi ameninţări cu moartea," el a spus.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.