Un tribunal revoluţionar iranian a condamnat două jurnaliste la pedepse lungi cu închisoarea pentru relatările lor despre moartea în custodie a tinerei kurde-iraniene Mahsa Amini, anul trecut, a informat duminică presa de stat diin Iran, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moartea lui Amini, în vârstă de 22 de ani, în septembrie anul trecut, în timp ce se afla în custodia poliţiei morale pentru că ar fi încălcat codul vestimentar islamic, a declanşat luni de proteste în masă în Iran, marcând cea mai mare provocare pentru liderii clericali ai Iranului din ultimele decenii.

Agenţia de ştiri de stat a Iranului IRNA a declarat că Niloofar Hamedi şi Elaheh Mohammadi au fost condamnate la 13 şi, respectiv, 12 ani de închisoare sub acuzaţii precum colaborare cu guvernul SUA şi acţiune împotriva securităţii naţionale.

Avocaţii celor două jurnaliste au respins acuzaţiile.

”Au primit şapte ani şi, respectiv, şase ani pentru colaborarea cu guvernul ostil al SUA. Apoi la fiecare s-au adăugat cinci ani de închisoare pentru că au acţionat împotriva securităţii naţionale şi încă un an de închisoare pentru fiecare pentru propagandă împotriva sistemului”, a informat IRNA.

Hamedi a fost reţinută după ce a făcut o fotografie cu părinţii lui Amini îmbrăţişându-se într-un spital din Teheran, unde fiica lor zăcea în comă, iar Mohammadi după ce a relatat despre înmormântarea lui Amini în oraşul ei natal kurd Saqez, unde au început protestele.

IRNA a spus că ”verdictele emise” sunt supuse recursului.

Dacă verdictele vor fi confirmate, timpul petrecut deja de femei la închisoarea Evin, unde sunt deţinuţi cei mai mulţi deţinuţi politici, ar fi dedus din pedepse, potrivit agenţiei de presă Mizan, a justiţiei.

O declaraţie emisă de Ministerul de Informaţii al Iranului, în octombrie anul trecut, le-a acuzat pe Mohammadi şi Hamedi că sunt agente ale Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite.

”Există dovezi documentate ale legăturilor intenţionate ale lui Hamedi şi Mohammadi cu anumite entităţi şi persoane afiliate guvernului SUA”, a raportat Mizan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.