Statele Unite au anunţat vineri noi măsuri contra Băncii Centrale a Iranului şi Fondului suveran din Teheran pentru "finanţarea terorismului", prezentate de Donald Trump drept "sancţiunile cele mai severe impuse vreodată unei ţări", scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Tocmai am sancţionat Banca Naţională din Iran. Tocmai s-a întâmplat acest lucru", a lansat preşedintele american din Biroul Oval. "Este vorba despre sistemul lor bancar central şi sunt sancţiuni la cel mai înalt nivel". 

Secretarul Trezoreriei americane Steven Mnuchin a explicat că este vorba de vizarea "ultimei surse de venituri a Băncii Centrale din Iran şi a Fondului Naţional de Dezvoltare, adică Fondul lor suveran va fi tăiat din sistemul nostru bancar". 

"Acest lucru semnifică faptul că nu vor mai ajunge bani la Gardienii revoluţiei, aramata de elită a puterii iraniene, "pentru a finanţa terorismul", a adăugat secretarul. 

Noile măsuri punitive se impun ca urmare a atacurilor de sâmbăta trecută contra instalaţiilor petroliere în Arabia Saudită care, potrivit Washingtonului, au fost conduse de iranieni, ceea ce Teheranul dezminte. Preşedintele american a anunţat de joi că noile sancţiuni erau iminente, în cadrul represaliilor. 

Banca Centrală, precum şi cea mai mare parte a instituţiilor financiare iraniene sunt deja afectate de sancţiunile americane încă din noiembrie 2018, după retragerea Statelor Unite, decisă de Donald Trump, din acordul nuclear iranian. 

Guvernatorul Băncii Centrale din Iran a fost personal plasat în mai 2018 pe lista neagră americană pentru finanţarea terorismului. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.