Justiţia iraniană l-a eliberat, vineri, pe disidentul Farhad Meysami, aflat în greva foamei, la o săptămână după ce susţinătorii au avertizat că riscă să moară. El se afla în închisoare pentru că a protestat faţă de purtarea obligatorie a hijabului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginile de pe reţelele sociale ale unui Meysami slăbit, care se afla în închisoare din 2018, au devenit virale şi au provocat indignare în rândul utilizatorilor şi grupurilor internaţionale de apărare a drepturilor omului.

„În urma aprobării de către liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei, a recentei amnistii, Farhad Meysami a fost inclus în această amnistie şi a fost eliberat din închisoare în urmă cu câteva ore”, a anunţat justiţia iraniană.

Duminica trecută, ayatollahul Khamenei a emis o amnistie care acoperă un număr mare de prizonieri, inclusiv unii arestaţi în recentele proteste antiguvernamentale, după ce o represiune de stat a ajutat la calmarea tulburărilor la nivel naţional. Ordinul a coincis cu evenimentele care marchează aniversarea revoluţiei islamice din 1979 din Iran..

Tot vineri a fost eliberată din închisoare şi cercetătoarea franco-iraniană Fariba Adelkhah, arestată în Iran în iunie 2019 şi apoi condamnată la cinci ani de închisoare pentru subminarea securităţii naţionale.

Iranul a fost zguduit anul trecut de tulburări la nivel naţional după ce o tânără iraniană de origine kurdă, Mahsa Amini, a murit la 16 septembrie în custodia poliţiei, ceea ce a generat una dintre cele mai puternice mişcări de contestare în stradă a republicii islamice de la revoluţia din 1979.

Poliţia moravurilor a arestat-o pe Amini pentru că încălcase politica hijabului, care impune femeilor să se îmbrace modest şi să poarte văl. Femeile au jucat un rol proeminent în cadrul protestelor, multe dintre ele fluturându-şi sau arzându-şi eşarfele. Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 500 de protestatari au fost ucişi şi aproape 20.000 au fost arestaţi. Cel puţin patru persoane au fost spânzurate, potrivit sistemului judiciar iranian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.