Un tribunal irakian a condamnat, duminică, la moarte un fost ofiţer de poliţie pentru uciderea în 2020 a cercetătorului Hisham al-Hashemi, caz care a stârnit indignare în Irak şi în străinătate, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Persoana condamnată mai poate face apel, a declarat pentru AFP o sursă judiciară, vorbind sub rezerva anonimatului.

Specialist recunoscut internaţional în mişcările jihadiste şi o figură respectată în societatea civilă, Hisham al-Hashemi a fost împuşcat mortal pe 6 iulie 2020 de bărbaţi pe motociclete în faţa casei sale din capitala irakiană.

Un an mai târziu, prim-ministrul irakian a anunţat arestări şi televiziunea de stat a difuzat „mărturisirea” bărbatului prezentat drept principalul autor al asasinatului: Ahmad Hamdawi Oueid el-Kenani, un poliţist în vârstă de 36 de ani, angajat în forţele de ordine de când 2007.

O instanţă penală din Bagdad „a pronunţat condamnarea la moarte a criminalului Ahmed Hamdawi Oueid pentru uciderea expertului în securitate Hisham al-Hashemi”, a declarat duminică Consiliul Judiciar Suprem.

La momentul arestării sale, în iulie 2021, o sursă de securitate intervievată de AFP a asigurat că poliţistul era considerat apropiat de brigăzile Hezbollah, una dintre cele mai puternice grupuri care formează Hachd al-Chaabi, o coaliţie de foşti paramilitari pro-Iran acum integraţi în forţele regulate.

Asasinarea lui Hachémi a şocat profund Irakul şi a fost condamnat de ONU şi capitalele occidentale. A fost consultat în mod regulat de multe cancelarii şi personalităţi politice irakiene şi a ocupat pentru scurt timp funcţii de consiliere în anumite servicii de securitate.

Cercetătorul luase atitudine în favoarea revoltei anti-putere lansată în toamna lui 2019, o mişcare care a denunţat corupţia din ţară, a cerut o revizuire totală a sistemului politic şi a criticat stăpânirea iraniană asupra Bagdadului.

Mişcarea, care mobilizase zeci de mii de oameni în ţară, a fost reprimată sângeros, cu peste 600 de oameni ucişi şi alte mii de răniţi. Ulterior, zeci de activişti au fost victimele unor asasinate, tentative de asasinat sau răpiri.

În vara anului 2022, misiunea ONU în Irak a deplâns un „mediu de frică şi intimidare” în spaţiul public irakian, enumerând mai multe incidente „care vizează suprimarea oricărei disidenţe” şi „săvârşirea de elemente armate neidentificate". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.