Învingătorul în alegerile legislative din Finlanda şi probabil viitorul premier Petteri Orpo, în vârstă de 53 de ani, anunţă joi că vrea să formeze o coaliţie guvernamentală împreună cu formaţiunea naţionalistă antimigraţie care s-a clasat a doua în urma scrutinului, cu care nu are ”diferenţe de nedepăşit”, în pofida unei divergenţe de opinie privind migraţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La negocieri oficiale în vederea formării unui guvern - care urmează să înceapă la 2 mai - vor participa Coaliţia Naţională (centru-dreapta) pe care o conduce Petteri Orpo, Partidul Finlandezilor (extremă dreapta) şi alte două partide mici, anunţă el într-o conferinţă de presă, la Helsinki.

O alianţă cu Partidul Finlandezilor, care a obţinut 20,1% dintre voturile exprimate la 2 aprilie, ar însemna ca o nouă formaţiune împotriva migraţiei să ajungă la putere în Europa, pe fondul unei ascensiuni a unor partide populiste sau de extremă dreapta în mai multe ţări, pe continent.

Petteri Orpo avea două opţiuni în vederea formării unei coaliţii - fie să se alieze cu Partidul Social Democrat (SDP, centrul-stânga) al premierului demisionar Sanna Marin, fie să se alieze cu Partidul Finlandezilor, cu care principalul subiect de divergenţă este migraţia.

”Există, bineînţeles, diferenţe între partide. Şi, desigur, aşa cum ştim, există probleme asupra cărora există aceste viziuni diferite”, a spus el în faţa presei.

Însă, în urma unor negocieri preliminare care au avut loc în ultimele săptămâni, ”noi am apreciat în mod colectiv că aceste probleme pot fi rezolvate. Nu există diferenţe de nedepăşit”, a declarat Petteri Orpo.

Dreapta a guvernat împreună cu Partidul Finlandezilor (fostul partid Adevăraţii Finlandezi) în perioada 2015-2017, când a avut loc o scindare în formaţiunea eurosceptică şi care a condus la o linie şi mai dură.

Membrii coaliţiilor în Parlamentul finlandez moştenesc în mod tradiţional posturi de ministru, iar al doilea partid de la putere primeşte de obicei portofoliul Finanţelor.

Celelalte două partide din eventuala viitoare coaliţie sunt Partidul Creştin Democrat şi Partidul Suedofon, aliaţi tradiţionali ai dreptei finlandeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.