Atacul american cu dronă din luna ianuarie care l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani şi alte nouă persoane a reprezentat o încălcare a legislaţiei internaţionale, a afirmat luni un investigator pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite nu au reuşşit să ofere dovezi suficiente referitoare la iminenţa unui atac împotriva intereselor sale pentru a justifica atacul împotriva convoiului lui Soleimani, care părăsea aeroportul din Bagdad, afirmă Agnes Callamard, raportor special extrajudiciar.

Atacul a încălcat Carta ONU, a scris Callamard într-un raport care cere responsabilitate pentru uciderile ţintite prin intermediul dronelor şi pentru a reglementare mai bună a armelor.

”Lumea se află într-un moment critic, într-un posibil punct de inflexiune, când este vorba despre utilizarea dronelor...Consiliul de Securitate lipseşte din acţiune; comunitatea internaţională, intenţionat sau nu, păstrează tăcerea”, afirmă investigatorul independent Callamard.

Callamard îşi va prezenta joi concluziile Consiliului pentru Drepturile Omului, oferind statelor membre şansa de a discuta ce măsuri să ia. Statele Unite nu sunt membre ale acestui for, din care s-au retras acum doi ani.

Soleimani, lider al Forţei Quds a Gărzilor Revoluţionale Iraniene, a fost o figură centrală care a organizat campania Iranului de a scoate forţele americane din Irak şi a construit reţeaua iraniană de armate de proximitate în Orientul Mijlociu. Washingtonul l-a acuzat pe Soleimani că a organizat atacuri ale miliţiilor aliate Iranului împotriva forţelor americane din regiune.

”Generalul maior Soleimani a fost însărcinat cu strategia militară a Iranului şi acţiunile din Siria şi Irak. Dar, în absenţa unui pericol iminent pentru viaţă, acţiunea întreprinsă de SUA a fost ilegală”, a scris Callamard în raport.

Aceasta a adăugat că atacul cu dronă din 3 ianuarie este  primul incident cunoscut în care o naţiune a invocat auto-apărarea ca justificare a unui atac împotriva unui reprezentat al unui stat pe teritoriul unei ţări terţe.

Iranul a reacţionat cu un atac cu rachete împotriva unei baze irakiene unde staţionau soldaţi americani. Ore mai târziu, forţe iraniene aflate în alertă maximă au doborât un avion de pasageri ucrainean care decola din Teheran.

Iranul a emis un mandat de arestare împotriva lui Donald Trump şi a altor 35 de oficiali americani, în legătură cu uciderea lui Soleimani, şi a cerut sprijinul Interpolului, a anunţat procurorul Ali Alqasimehr din Teheran, pe 29 iunie, potrivit agenţiei de presă  Fars.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.