Regatul Unit, aflat în şoc după atacul cu cuţitul soldat cu trei morţi într-un parc din Reading, se întreabă luni despre trecutul suspectului care, potrivit presei britanice, s-a aflat deja în colimatorul serviciilor de informaţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un moment de reculegere a fost respectat la ora locală 10.00 (11.00, ora României) în acest oraş cu aproximativ 200.000 de locuitori, situat la aproximativ 60 de kilometri vest de Londra, în prezenţa ministrului de Interne Priti Patel.

Aproape toate cotidienele britanice subliniază luni pe prima pagină că suspectul - prezentat ca fiind Khairi Saadallah, un refugiat libian în vârstă de 25 de ani - s-a aflat pe ”radarul” serviciilor interne de informaţii (MI5) în 2019, din cauză că voia să intre într-o grupare jihadistă din străinătate, însă nu a fost evidenţiat vreun risc iminent.

Cotidianul conservator The Telegraph dezvăluie că tânărul a fost eliberat din închisoare în iunie, după ce a fost condamnat de delicte minore - fără legătură cu terorismul. El suferea, de asemenea, de probleme importante de sănătate mentală.

Suspectul, care a fost arestat la ”cinci minute” după primul apel telefonic la forţele de ordine, a acţionat singur în comiterea acestui atac, considerat ”terorist”, potrivit poliţiei, care nu caută alte persoane.

Profilul său ridică întrebări în ţară, după ce două atacuri au fost comise în ultimele luni la Londra de către atacatori care au fost deja condamnaţi din cauza unor delicte teroriste.

LECŢII

La sfârşitul lui noiembrie, un jihadist aflat în eliberare condiţionată a ucis două persoane în centrul capitalei, după care a fost împuşcat mortal de poliţie pe Podul London Bridge.

La 2 februarie, trei persoane au fost rănite cu cuţitul într-un atac ”de natură islamistă” într-o stradă comecială, potrivit poliţiei. Atacatorul a fost de asemenea ucis de către forţele de ordine.

Guvernul conservator al lui Boris Johnson a anunţat ulterior un proiect de lege în vederea înăspririi pedepselor autoritilor actelor teroriste, care interzice eliberarea anticipată a acestora.

”Pot să vă asigur că dacă trebuie trase concluzii, dacă trebuie schimbate politici, dacă trebuie să facem lucruri altfel, atunci este absolut ceea ce vom face”, a declarat luni, la BBC, secretarul de stat însărcinat cu Securitatea James Brokenshire.

El a precizat că nivelul ameninţării teroriste rămâne la ”important” - al treilea grad pe o scală de cinci.

Mark Rowley, fostul comandant al unităţii antitero din cadrul Poliţiei din Londra, a declarat pentru BBC că ”aproximativ 3.000 de persoane fac obiectul unei anchete la un anumit moment” cu privire la ameninţarea teroristă pe care o reprezintă, ”sunt 40.000 de persoane (...) al căror nume a atins sistemul”.

”Iar din aceste 40.000 (...), reperarea persoanei care va trece de la un simplu interes (faţă de ideologia extremistă) către un atacator hotărât este cea mai dificilă problemă cu care se confruntă serviciile” de securitate, a subliniat el.

În faţa gratiilor gardului parcului în care a avut loc drama, într-o sâmbătă seara însorită, flori au fost depuse într-un omagiu adus victimelor.

Una dintre victime este James Furlong, în vârstă de 36 de ani, care preda istorie şi politică într-o şcoală secundară din oraşul vecin Wokingham.

Secretarul de stat James Brokenshire a vrut să dea asigurări şi a îndemnat la ”vigilenţă”, însă nu la ”îngrijorare”.

”Oamenii trebuie să rămână vigilenţi (...), dar trebuie să ne continuăm vieţile, trebuie să veghem ca cei care caută să ne intimideze, cei care încearcă să folosească teroarea pentru a ne schimba modul de viaţă nu reuşesc”.

El a precizat că, în ultimii trei ani, serviciile de securitate au dejucat 25 de atacuri teroriste, subliniind că ameninţarea cuprinde un spectru larg - de la extrama dreaptă la jihadism.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.