O intervenţie militară în Niger va fi ”ultima opţiune” avută în vedere de blocul Africii de Vest în vederea restaurării ordinii constituţionale, însă este necesară pregătirea acestei ”eventualităţi”, anunţă miercuri unul dintre conducătorii Comunităţii Economice a Statelor Africii de vest (CEDEAO), în deschiderea unei reuniuni a şefilor vest-africani de Stat Major, la Abuja, în Nigeria, care a decis să întrerupă alimentarea Nigerului cu electricitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefii de Stat Major ai ţărilor CEDEAO se reunesc începând de miercuri şi până vineri la Abuja, pe tema puciului din Niger, a anunţat marţi seara într-un comunicat această organizaţie regională.

”Opţiunea militară este ultima opţiune pe masă, ultimul recurs, dar trebuie să ne pregătim de această eventualitate”, a declarat comisarul CEDEAO însărcinat cu Afaceri Politice şi Securitatea Abdulfatar Musa.

NIGERIA ÎNTRERUPE ELECTRICITATEA

În baza sancţiunilor decise de către vecinii vest-africani ai Nigerului, Nigeria a întrerupt aprovizionarea cu electricitate, declară AFP o sursă apropiată conducerii Societăţii Nigeriene de Electrcitate (Nigelec).

”Nigeria a deconectat începând de ieri (marţi) linia de înaltă tensiune care transportă electricitate în Niger”, anunţă această sursă.

Un agent Nigelec anunţă că Niamey, capitala Nigerului, este ”alimentat din producţia locală”.

În numeroase cartiere din Niamey se întrerupe - în vremuri normale - alimentarea cu electricitate, iar decizia Nigeriei va agrava această situaţie.

CEDEAO a dat Nigerului duminică, în urma unui summit, un ultimatum de o săptămână să restanbilească ordinea constituţională, a suspendat tranzacţiile financiare cu Nigerul şi a ordonat îngheţarea ”tuturor tranzacţiilor în domeniul serviciilor, inclusiv tranzacţii energetice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.