Fox Corp (FOXA.O) şi Fox News au soluţionat, marţi, un proces de defăimare intentat de Dominion Voting Systems pentru suma de 787,5 milioane de dolari, evitând un proces care să pună în vizor una dintre cele mai importante companii media din lume pentru acoperirea unor afirmaţii false privind falsificarea voturilor la alegerile americane din 2020, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înţelegerea, despre care experţii juridici au spus că este cea mai mare tranzacţie încheiată de o companie media americană, a fost anunţată de cele două părţi şi de judecătorul din acest caz în ultimul moment.

Juriul fusese selectat mai devreme în cursul zilei, iar procesul era pregătit pentru declaraţiile de deschidere în Wilmington, Delaware. Dominion ceruse daune de 1,6 miliarde de dolari în procesul intentat în 2021.

Directorul general al Dominion, John Poulos, a numit înţelegerea "istorică".

"Fox a recunoscut că a spus minciuni despre Dominion care au provocat daune enorme companiei mele, angajaţilor şi clienţilor noştri", a declarat Poulos într-o declaraţie.

"Informarea veridică în mass-media este esenţială pentru democraţia noastră", a mai spus Poulos.

În cadrul procesului s-a pus în discuţie dacă Fox a fost responsabil pentru difuzarea afirmaţiilor false potrivit cărora maşinile de numărare a voturilor ale companiei Dominion, cu sediul în Denver, au fost folosite pentru a manipula alegerile prezidenţiale în favoarea democratului Joe Biden în detrimentul preşedintelui de atunci, republicanul Donald Trump.

Înţelegerea de marţi a scutit Fox de riscul ca unele dintre cele mai cunoscute figuri ale sale să fie chemate în boxa martorilor şi să fie supuse unui interogatoriu potenţial usturător, inclusiv directori precum Rupert Murdoch, în vârstă de 92 de ani, care ocupă funcţia de preşedinte al Fox Corp, precum şi prezentatorii Tucker Carlson, Sean Hannity şi Jeanine Pirro.

Prezentatorul Fox, Neil Cavuto, a intervenit în emisiunea sa de ştiri "Lumea ta", în jurul orei 16:30, ora estului, pentru a anunţa acordul. O declaraţie a Fox a fost citită în direct.

"Suntem încântaţi că am ajuns la o înţelegere a disputei noastre cu Dominion Voting Systems", se arată în declaraţie. "Recunoaştem hotărârile Curţii care au constatat că anumite afirmaţii despre Dominion sunt false. Această înţelegere reflectă angajamentul continuu al FOX faţă de cele mai înalte standarde jurnalistice. Sperăm că decizia noastră de a rezolva această dispută cu Dominion pe cale amiabilă, în loc de acribia unui proces care provoacă diviziuni, permite ţării să meargă mai departe de aceste probleme", a mai transmis compania.

FOX ARE MILIARDE ÎN NUMERAR

Acţiunile Fox Corp au închis în uşoară creştere, la 34 de dolari pe acţiune, dar au scăzut cu 1% în tranzacţiile ulterioare orelor de tranzacţionare, în urma dezvăluirii sumei acordului.

Fox dispune de numerar pentru a plăti o înţelegere. A angajat 3 miliarde de dolari pentru răscumpărarea de acţiuni în primul trimestru, după ce veniturile au depăşit estimările.

Directorul general al Fox Corp, Lachlan Murdoch, a declarat în februarie analiştilor de pe Wall Street că societatea are la dispoziţie aproximativ 4 miliarde de dolari în numerar.

Avocaţii Dominion au refuzat să răspundă la întrebări dacă Fox News îşi va cere scuze public sau va face schimbări.

Fox News este cea mai urmărită reţea americană de ştiri prin cablu din SUA.

Înţelegerea de 787,5 milioane de dolari este cea mai mare sumă de bani plătită pentru a încheia un caz de calomnie în mass-media americană, a declarat Richard Tofel, director al Gallatin Advisory.

Cea mai mare plată anterioară a avut loc în 2017, când Walt Disney Co a plătit 177 de milioane de dolari, în plus faţă de recuperările din asigurări, pentru a soluţiona procesul de defăimare "pink slime" împotriva reţelei sale ABC de către Beef Products Inc.

Dominion a dat în judecată Fox Corp şi Fox News, susţinând că afacerea sa a fost ruinată de afirmaţiile false de trucare a voturilor care au fost difuzate de postul de ştiri cunoscut pentru lista sa de comentatori conservatori.

Procesul ar fi trebuit să testeze dacă reportajul difuzat de Fox a depăşit limita dintre jurnalismul etic şi urmărirea ratingului, aşa cum a susţinut Dominion şi a negat Fox.

Fox se prezentase în timpul audierilor dinaintea procesului drept un apărător al libertăţii presei.

Judecătorul Eric Davis de la Curtea Superioară din Delaware, care prezidează cazul, a ordonat luni amânarea procesului cu o zi. Fox a purtat discuţii de soluţionare a litigiului, au declarat două surse familiare cu această chestiune.

Davis a amânat procesul marţi, în timp ce cele două părţi păreau să ajungă la o înţelegere în particular.

Întrebarea principală pentru juraţi urma să fie dacă Fox a răspândit cu bună ştiinţă informaţii false sau a ignorat cu nesăbuinţă adevărul, standardul de "răutate reală" pe care Dominion trebuie să îl demonstreze pentru a prevala într-un caz de defăimare.

În dosarele depuse în instanţă în februarie, Dominion a citat o sumedenie de comunicări interne în care Murdoch şi alte personalităţi de la Fox au recunoscut în privat că afirmaţiile privind trucarea voturilor făcute despre Dominion în emisiune erau false. Dominion a declarat că Fox a amplificat afirmaţiile neadevărate pentru a-şi creşte audienţa şi pentru a împiedica telespectatorii să migreze către alţi concurenţi media de dreapta.

UN ALT PROCES ÎN CURS DE SOLUŢIONARE

În plus faţă de riscurile juridice pentru Fox, o altă companie americană producătoare de tehnologie de vot, Smartmatic, a intentat un proces de defăimare în valoare de 2,7 miliarde de dolari, în faţa unui tribunal din statul New York.

"Pentru mulţi reclamanţi, o hotărâre judecătorească şi o recunoaştere de către pârât cu privire la falsitate sunt chiar mai importante decât orice daune băneşti reale", a declarat Mary-Rose Papandrea, profesor de drept constituţional la Facultatea de Drept a Universităţii din Carolina de Nord.

Fox a susţinut anterior că afirmaţiile lui Trump şi ale avocaţilor săi cu privire la alegeri sunt în mod inerent demne de a fi publicate şi protejate de Primul Amendament al Constituţiei SUA.

Davis a decis în martie că Fox nu poate folosi aceste argumente ca apărare, constatând că reportajul său a fost fals, defăimător şi nu a fost protejat de Primul Amendament.

Procesul a făcut referire la cazurile în care aliaţi ai lui Trump, inclusiv foştii săi avocaţi Rudolph Giuliani şi Sidney Powell, au apărut la Fox News pentru a promova acuzaţiile false.

Murdoch a descris în mod intern afirmaţiile privind trucarea alegerilor ca fiind "cu adevărat nebuneşti" şi "dăunătoare", dar a refuzat să îşi exercite puterea editorială pentru a le opri şi a recunoscut sub jurământ că unele gazde Fox au "aprobat" totuşi afirmaţiile nefondate, a declarat Dominion la tribunal.

Sub interogatoriul unui avocat al Dominion, Murdoch a declarat că a crezut că totul în legătură cu alegerile a fost "în regulă" şi că s-a îndoit de la bun început de afirmaţiile privind fraudarea alegerilor, potrivit documentelor depuse de Dominion.

Întrebat dacă ar fi putut interveni pentru a-l opri pe Giuliani să continue să răspândească neadevăruri în direct, Murdoch a răspuns: "Aş fi putut. Dar nu am făcut-o", se arată în dosar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.