Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit duminică cu ministrul chinez de externe Qin Gang timp de mai bine de cinci ore, potrivit Departamentului de Stat al SUA, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Blinken a venit la Beijing pentru o vizită cu miză mare, menită să readucă pe calea cea bună relaţiile tensionate dintre Statele Unite şi China şi să abordeze subiecte precum războiul din Ucraina.

Întâlnirea iniţială a lui Blinken cu Qin Gang s-a încheiat după cinci ore şi jumătate, la ora locală 20.00 (15.00, ora României). Cei doi au avut apoi un dineu de lucru, a precizat Departamentul de Stat.

Oficialii ambelor guverne au semnalat că sunt aşteptări scăzute în legătură cu această vizită, dar Blinken a promis că va aduce în discuţie "preocupările foarte reale (ale SUA) cu privire la o serie de probleme", inclusiv invazia Rusiei.

Blinken este primul secretar de stat care călătoreşte în China în ultimii cinci ani şi cel mai înalt oficial american care face o astfel de vizită de la preluarea mandatului de către preşedintele Joe Biden.

El trebuia să facă această deplasare în februarie, dar vizita a fost amânată în semn de protest, după ce un presupus balon de spionaj chinezesc a survolat spaţiul aerian al SUA şi a fost doborât.

O PRIMIRE BINEVOITOARE

Ministrul chinez de externe Qin Gang l-a întâmpinat pe Blinken şi delegaţia sa la uşa unei vile din incinta Casei de oaspeţi de stat Diaoyutai din Beijing, şi nu în interiorul clădirii, aşa cum se obişnuieşte, remarcă Reuters. Cei doi au avut o scurtă conversaţie în timp ce intrau, Qin întrebându-l pe Blinken în engleză despre lunga sa călătorie de la Washington. Apoi şi-au dat mâna în faţa unui drapel chinezesc şi a unuia american.

După ce s-au îndreptat spre o sală de reuniuni, nici Blinken şi nici Qin nu au făcut comentarii în faţa reporterilor cărora li s-a permis pentru scurt timp să intre. 

Asistentul ministrului adjunct de externe chinez Hua Chunying, care a participat la întâlnire, a postat pe Twitter o fotografie cu Qin şi Blinken dându-şi mâna: "Sper că această întâlnire poate ajuta la revenirea relaţiilor dintre China şi SUA la ceea ce cei doi preşedinţi au convenit în Bali", a scris oficialul.

În timpul şederii sale, prevăzută până luni, este de aşteptat ca Blinken să se întâlnească, de asemenea, cu diplomatul cu rangul cel mai înalt din China, Wang Yi, şi, posibil, cu preşedintele Xi Jinping.

Oficialii americani au minimalizat încă de săptămâna trecută perspectiva unui progres major în urma acestei vizite, dar au declarat că obiectivul principal al lui Blinken este de a stabili canale de comunicare deschise şi durabile pentru a se asigura că rivalitatea strategică dintre cele două ţări nu degenerează în conflict.

CITEȘTE ȘI Ministrul chinez de externe a acceptat o vizită la Washington, după discuţii "constructive" cu Blinken

BIDEN VREA SĂ SE VADĂ DIN NOU CU XI

Oficialii şi analiştii americani se aşteaptă ca vizita lui Blinken să deschidă calea pentru mai multe întâlniri bilaterale între Washington şi Beijing în lunile următoare, inclusiv posibilele vizite ale secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, şi ale secretarului Comerţului, Gina Raimondo. De asemenea, ar putea pregăti terenul pentru întâlniri între Xi şi Biden la summituri multilaterale, mai târziu în cursul anului.

Vorbind cu reporterii duminică despre incidentul cu balonul din februarie, Biden a declarat că nu crede că liderii chinezi ştiau prea multe despre locul unde se afla balonul sau despre ceea ce făcea acesta, adăugând în acelaşi timp că speră să se întâlnească cu Xi în curând."Sper ca, în următoarele câteva luni, să mă întâlnesc din nou cu Xi şi să discutăm despre diferenţele legitime pe care le avem, dar şi despre domenii în care ne putem înţelege", a spus Biden.

Biden şi Xi au purtat primele discuţii faţă în faţă în noiembrie, în marja unui summit al Grupului celor mai mari 20 de economii, desfăşurat pe insula indoneziană Bali, angajându-se în discuţii tranşante cu privire la Taiwan şi Coreea de Nord, dar şi promiţând o comunicare mai frecventă. În timp ce această întâlnire a atenuat pentru scurt timp teama de un nou Război Rece, survolul balonului chinezesc deasupra Statelor Unite, câteva luni mai târziu, a escaladat tensiunea, iar de atunci comunicarea la nivel înalt a fost rară.

RISCUL DE EROARE DE CALCUL

Legăturile dintre cele două ţări s-au deteriorat pe toate planurile, generând îngrijorarea că într-o zi s-ar putea confrunta militar din cauza insulei autonome Taiwan, pe care China o revendică ca fiind a sa. De asemenea, cele două ţări sunt în dezacord cu privire la chestiuni variate precum comerţul, eforturile SUA de a bloca industria de semiconductori din China şi situaţia drepturilor omului.

Vizita lui Blinken va fi, de asemenea, urmărită îndeaproape de restul lumii, deoarece orice escaladare între superputeri ar putea avea repercusiuni la nivel mondial, de la pieţele financiare la rutele şi practicile comerciale şi lanţurile de aprovizionare globale.

"Există o recunoaştere de ambele părţi a faptului că trebuie să avem canale de comunicare la nivel înalt", a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat. "Faptul că ne aflăm într-un punct important al relaţiei, în care cred că reducerea riscului de eroare de calcul sau, aşa cum spun adesea prietenii noştri chinezi, oprirea spiralei descendente a relaţiei este un lucru important", a spus oficialul american.

Deosebit de alarmantă pentru vecinii Chinei a fost reticenţa acesteia de a se angaja în discuţii regulate la nivel militar cu Washingtonul.

DESPRE CE VA DISCUTA BLINKEN CU CHINEZII

Vorbind la o conferinţă de presă vineri, înainte de a pleca spre Beijing, Blinken a declarat că deplasarea sa are trei obiective principale: stabilirea mecanismelor de gestionare a crizelor, promovarea intereselor SUA şi ale aliaţilor şi discutarea directă a preocupărilor legate de acestea, precum şi explorarea domeniilor de cooperare potenţială.

El a spus că va ridica, de asemenea, problema cetăţenilor americani reţinuţi în China sub acuzaţii despre care Washingtonul spune că sunt motivate politic.

Blinken şi delegaţia sa vor discuta, de asemenea, probabil, despre intensificare zborurilor comerciale între cele două ţări şi despre oprirea fluxului de precursori de fentanil din China, au declarat oficialii americani.

"Ambele părţi sunt foarte conştiente de starea actuală a relaţiilor bilaterale. Venim aici în efortul de a ne asigura că o putem gestiona în mod responsabil", a declarat un oficial american.

Şi războiul din Ucraina va fi, fără îndoială, abordat. În timp ce Beijingul a încercat să joace rolul de pacificator între Moscova şi Kiev, mesajele Chinei au fost întâmpinate cu un scepticism semnificativ de către oficialii americani şi alţi lideri occidentali.

China a publicat un document de poziţie, formulat vag, cu privire la o "soluţionare politică" a conflictului, dar a fost criticată pentru că nu a cerut Rusiei să îşi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean, aşa cum au făcut Kievul şi peste 100 de guverne din întreaga lume.

De asemenea, oficialii occidentali şi-au exprimat îngrijorarea la începutul acestui an că Beijingul ar putea lua în considerare posibilitatea de a oferi Rusiei asistenţă militară letală, o acuzaţie negată de China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.