Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus, Vladimir Putin, au început discuţiile la Geneva. Este aşteptat ca întrevederea să dureze mai mult de 4 ore şi să fie discutate atât probleme ce ţin de stabilitatea nucleară, schimbările climatice şi securitatea cibernetică, precum şi de Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guy Parmelin, preşedintele Elveţiei, i-a întâmpinat pe fiecare dintre cei doi lideri şi şi-a exprimat apoi speranţa că discuţiile dintre ei vor fi fructuoase.

„În numele guvernului elveţian, vreau să vă urez bun veni în Geneva, oraşul păcii. Este o onoare şi o plăcere pentru Elveţia să vă găzduiască aici pentru summit şi, în conformitate cu tradiţia sa de promovare a dialogului şi înţelegerii mutuale. Vă doresc un dialog fructuos în interesul celor două ţări şi al lumii”, a spus Parmelin în limba franceză.

Cei doi lideri au ascultat remarcile traduse, au fost fotografiaţi alături de Parmelin, au dat mâna şi au intrat în vila La Grange, unde delegaţiile au început discuţiile.

Această întrevedere va fi una dintre cele mai importante din sfera geopolitică de anul acesta.

Putin a ajuns cu aeronava prezidenţială la Geneva cu puţin timp înainte de întrevederea cu Biden, care are loc pe domeniul La Grange de lângă Lacul Geneva.

La ora locală 13:05, Vladimir Putin a fost întâmpinat de preşedintele elveţian Guy Parmelin, iar după 15 minute, liderul american, care se află în Elveţia de marţi. El este al cincilea preşedinte american care se întâlneşte cu Putin.

Înainte de întâlnire, Biden l-a numit pe omologul rus „un adversar pe măsură”. De cealaltă parte, Putin a spus că relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia se află „la cel mai scăzut nivel din ultimii ani”.

Întâlnirea lui Biden cu Putin în Elveţia, ţară aleasă pentru istoria sa de neutralitate politică, nu este prima dintre ei, însă e prima de când democratul a devenit preşedinte al Statelor Unite, supranumit lider al lumii libere.

Geneva, supranumit „oraşul păcii”, are o îndelungată tradiţie privind întâlnirile la nivel înalt. În 1955, liderii SUA, Uniunii Sovietice, Franţei şi Marii Britanii s-au întâlnit aici în vederea unei eventuale dezamorsări a Războiului Rece. Trei decenii mai târziu, Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov au avut o întrevedere care a deschis calea reducerii armelor nucleare.

Oficialii americani au spus că se aşteaptă ca discuţiile să dureze patru spre cinci ore sau poate mai mult. Nu este aşteptat ca liderii să mănânce împreună.

Marţi, un consilier de la Kremlin a spus că stabilitatea nucleară, schimbările climatice şi securitatea cibernetică se află pe agenda summit-ului, precum şi situaţia cetăţenilor ruşi şi americani închişi în fiecare ţară.

Deşi sunt multe lucruri ce trebuie discutate, experţii nu au mari speranţe că vor exista momente „revoluţionare” la întâlnirea dintre cei doi lideri. Totuşi, ei consideră că vor putea fi încheiate acorduri simbolice de reconsolidare a încrederii, un cadru pentru relaţia viitoare.

Într-o primă fază, la întrunire vor participa patru persoane: Biden, Putin, secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Ulterior, fiecare delegaţie va avea cinci membri, alături de Biden şi Putin.

Fiecare parte a avea un translator. 

Din delegaţia rusă vor face parte secretarul de presă Dmitri Peskov, ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, şeful Statului Major, Valeri Gerasimov, ministrul-adjunct de Externe, Serghei Riabkov, reprezentantul special pentru Siria, Alexander Lavrentiev, şi directorul adjunct al administraţiei prezidenţiale, Dmitri Kozak.

Presa rusă a relatat, potrivit BBC, că oamenii din echipă indică faptul că Putin şi Biden vor discuta despre situaţia din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

Biden va fi însoţit de Blinken, iar restul membrilor echipei nu au fost anunţaţi.

La finalul întrunirii, preşedinţii vor susţine, separat, conferinţe de presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.