Ministrul egiptean de Externe a subliniat în timpul unei întâlniri de duminică cu omologul său israelian necesitatea de consolidare a armistiţiului dintre Israel şi Hamas, prin oprirea tuturor practicilor care pot duce la escaladarea tensiunilor, potrivit Ministerului de Externe, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Egiptul a ajutat la intermedierea armistiţiului din 21 mai, pentru a opri cele mai grave lupte din ultimii ani între Israel şi Hamas, grupul islamist care guvernează Gaza, şi lucrează cu Statele Unite şi partenerii regionali pentru a-l extinde într-un încetare a focului mai permanentă.

Ministrul de Externe Sameh Shoukry a afirmat în întâlnirea sa cu Gabi Ashkenazi, care a avut loc la Cairo, "necesitatea de a lua în considerare sensibilitatea specială asociată Ierusalimului de Est, Moscheii Al-Aqsa şi tuturor locurilor sfinte islamice şi creştine", se arată într-un comunicat egiptean.

Ciocnirile dintre forţele de securitate israeliene şi palestinienii din jurul moscheii, în timpul lunii sfinte musulmane Ramadan, au ajutat la declanşarea conflictului în această lună.

Egiptul şi-a reiterat apelul pentru crearea unei atmosfere adecvate pentru reluarea discuţiilor dintre israelieni şi palestinieni, cu scopul de a ajunge la o soluţie cu două state, a adăugat comunicatul.

La Ierusalim, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a primit pe şeful serviciului de informaţii egiptean Abbas Kamel.

Netanyahu a declarat că întâlnirea s-a axat pe probleme de securitate regională şi modalităţi de a împiedica Hamas să devieze ajutorul civil pentru a-şi consolida capacităţile.

Oficialii palestinieni au stabilit costurile reconstrucţiei după pagubele produse de atacurile israeliane din Gaza la zeci de milioane de dolari.

Oficialii medicali au declarat că 248 de persoane au fost ucise în timpul celor 11 zile de luptă.

Israelul trebuie să repare daunele provocate de rachetele palestiniene, care au ucis 13 persoane în Israel.

Kamel s-a întâlnit, de asemenea, duminică, la Ramallah, cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi i-a înmânat un mesaj din partea preşedintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi, care afirmă sprijinul egiptean acordat palestinienilor şi lui Abbas, a relatat agenţia de presă MENA.

Ashkenazi, a cărui călătorie la Cairo a fost prima astfel de vizită din ultimii 13 ani, a declarat că va discuta cu oficialii egipteni ”stabilirea unui încetări a focului permanentă cu Hamas”, împreună cu modalităţi de a ajuta la reconstruirea Gaza.

Atât Netanyahu, cât şi Ashkenazi au spus că un obiectiv cheie pentru Israel a fost să asigure întoarcerea a doi civili israelieni şi a rămăşiţelor a doi soldaţi reţinuţi ani la rând în Gaza. Hamas a refuzat să îi predea.

În tweet-urile de după întâlnire, Ashkenazi a numit Egiptul un important aliat regional dedicat păcii în regiune, adăugând: ”Cu toţii trebuie să acţionăm pentru a preveni consolidarea elementelor extremiste care ameninţă stabilitatea regională şi pentru a asigura întoarcerea acasă a persoanelor dispărute şi a prizonierilor deţinut de Hamas ".

Sisi i-a îndrumat pe oficialii egipteni să continue eforturile şi întâlnirile pentru a rezolva problema prizonierilor şi a persoanelor dispărute între Israel şi Hamas, a informat duminică MENA.

Eforturile Egiptului de intermediere şi asigurare a armistiţiului l-au plasat în centrul atenţiei diplomatice, determinând reangajarea la nivel înalt a relaţiilor cu Washingtonul şi punerea în umbră acţiunile mai multor state arabe în vederea normalizării legăturilor cu Israelul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.