Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi-a început sâmbătă, la Istanbul, întâlnirea cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, au declarat pentru AFP surse diplomatice americane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Blinken urmează să discute cu Erdogan despre războiul din Gaza şi despre intrarea Suediei în NATO, încă blocată de Turcia, care a evitat precedenta sa vizită la Ankara, în noiembrie.

Potrivit Reuters, ministrul turc de Externe Hakan Fidan şi secretarul de stat american Antony Blinken au discutat sâmbătă despre războiul şi criza umanitară din Gaza şi despre procesul de aderare a Suediei la NATO, a anunţat ministerul lui Fidan.      

Blinken a avut discuţii de aproximativ două ore cu Fidan la Istanbul. Un oficial american a declarat că acesta se întâlneşte acum cu preşedintele Tayyip Erdogan, la începutul unei călătorii menite să calmeze tensiunile care au crescut brusc de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, în octombrie.       

Blinken intenţionează să facă presiuni asupra Israelului cu privire la următoarea fază a operaţiunilor militare, la creşterea ajutorului umanitar pentru populaţia palestiniană din Gaza şi la începerea dialogului privind perioada de după război.

De asemenea, el va face apel la ţările din regiune să folosească canalele de comunicare cu Iranul pentru a arăta clar că Statele Unite nu caută o escaladare, dar că îşi vor apăra interesele atunci când sunt atacate, potrivit unui oficial american care a vorbit sub protecţia anonimatului.

În Siria şi Irak, atacurile asupra bazelor militare americane s-au înmulţit în ultimele săptămâni, iar rebelii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, intensifică atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roşie, în încercarea de a împiedica transportul maritim internaţional în "sprijinul" palestinienilor.

Erdogan este unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Israelului care a jurat să "distrugă" Hamas ca represalii la atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili.

În plus, 132 de persoane sunt încă ţinute ostatice de Hamas.

Operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza au făcut 22.600 de victime, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

Pentru Erdogan, Hamas este un "grup de eliberatori".

Cu toate acestea, după atacul sângeros din 7 octombrie, el le-a cerut discret liderilor politici ai mişcării care trăiesc în Turcia să părăsească ţara.

Vineri, Departamentul de Stat american a promis până la 10 milioane de dolari în schimbul unor informaţii despre cinci "facilitatori financiari" ai Hamas, dintre care trei, potrivit Washingtonului, locuiesc în Turcia.

Procesul de aderare a Suediei la NATO este celălalt motiv al vizitei lui Antony Blinken în Turcia.

La sfârşitul lunii decembrie, Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a deschis porţile Alianţei Atlantice pentru Suedia, dar protocolul de aderare mai trebuie să fie aprobat de o majoritate de parlamentari pentru a pune capăt unui suspans care durează de aproape 20 de luni.

Turcia este ultimul membru NATO, alături de Ungaria, care mai stă în calea ţării scandinave.

Aceasta critică Turcia pentru presupusa sa clemenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul său şi îşi foloseşte puterea de blocaj pentru a obţine livrarea a 40 de avioane de luptă americane F-16 şi kituri de modernizare pentru cele pe care le deţine deja.

Potrivit unei surse diplomatice de la Ankara, problema F-16 a justificat o conversaţie telefonică purtată săptămâna trecută între dl Blinken şi dl Fidan.

Guvernul american nu este ostil vânzării de F-16, dar Congresul s-a opus până acum, condiţionând-o de aderarea Suediei la NATO şi din cauza tensiunilor recurente dintre Turcia şi Grecia - de asemenea membră a NATO -, deşi relaţiile dintre aceşti doi vecini s-au încălzit în ultimele luni.

După Turcia, Blinken va face sâmbătă o scurtă escală în Grecia, preocupat de un posibil contract F-16, înainte de a zbura spre Iordania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.