Insulele Solomon interzic navelor militare străine din ”toate ţările” să acosteze pe teritoriul lor, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al premierului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu o zi înainte, o purtătoare de cuvânt a ambasadei americane a declarat într-un comunicat că Statele Unite au primit o notificare de la guvernul arhipelagului privind ”un moratoriu asupra tuturor vizitelor Marinei în aşteptarea implementării actualizării procedurilor de protocol”.

Un purtător de cuvânt al premierului a declarat miercuri pentru AFP că moratoriul ”include toate ţările din lume” şi nu ”o anumită ţară”.

Oficialul a adăugat că ”nu există o cronologie specifică” pentru actualizarea procedurilor de protocol. Relaţiile dintre Washington şi acest arhipelag asupra căruia China are o influenţă din ce în ce mai mare s-au deteriorat.

După ce şi-a încheiat relaţiile diplomatice cu Taiwan în 2019, în beneficiul Beijingului, guvernul Insulelor Solomon a semnat în aprilie un vast acord de securitate cu Beijingul.

Multe ţări occidentale, în special Statele Unite şi Australia, se tem că acest pact va permite Chinei să stabilească o bază militară în ţară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.