Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au încheiat activităţile de verificare în trei instalaţii din Ucraina, la cererea Guvernului ucrainean, şi nu au găsit ”indicii de activităţi şi materiale nucleare nedeclarate”, potrivit unui comunicat al directorului general al AIEA, Rafael Grossi, emis joi. Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a calificat joi, statul rus drept ”cel mai mare mincinos al lumii”, în urma anunţului făcut de AIEA, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina a făcut solicitarea ca AIEA să facă verificări după ce Rusia a lansat acuzaţii cu privire la activităţi referitoare la posibila producţie de ”bombe murdare” în trei locuri: Institutul de Cercetări Nucleare din Kiev, Uzina Minieră şi de Procesare din Jovti Vodî şi Uzina de Construcţii de Maşini a Asociaţiei de Producţie Pivdennîi din Dnipro, conform AIEA.

”În ultimele zile, inspectorii au reuşit să desfăşoare toate activităţile pe care AIEA plănuise să le desfăşoare şi au primit acces neîngrădit la instalaţii. Pe baza evaluării rezultatelor disponibile până în prezent şi a informaţiilor furnizate de Ucraina, Agenţia nu a găsit niciun indiciu privind activităţi şi materiale nucleare nedeclarate”, se arată în comunicatul AIEA.

Rusia a acuzat Ucraina că plănuieşte să folosească o aşa-zisă ”bombă murdară” – o armă care combină explozivi convenţionali ca dinamita şi material radioactiv precum uraniul – o acuzaţie respinsă de Kiev şi aliaţii săi occidentali care au denunţat o posibilă operaţiune „sub steag fals” de care Moscova s-ar putea folosi ca pretext pentru a escalada războiul purtat împotriva Kievului.

„AIEA a verificat cele trei facilităţi ucrainene aflate în centrul dezinformării ruse şi nu a găsit nicio dovadă a vreunei «bombe murdare». Îi mulţumesc lui Rafael Mariano Grossi pentru cooperarea excelentă şi promptă a AIEA, care a ajutat la contracararea minciunilor ruseşti. Rusia şi-a confirmat statutul de cel mai mare mincinos al lumii”, a reacţionat pe Twitter ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.