Joseph Kennedy III, un nepot al preşedintelui John F. Kennedy, şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile primare democrate la postul de senator în Massachusetts, care compromite viitorul celei mai celebre dinastii politice americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kennedy, în vârstă de 39 de ani, şi-a recunoscut înfrângerea marţi seara, a anunţat o purtătoare de cuvânt citată de Boston Globe.

Este prima oară când un Kennedy este înfrânt în alegeri în Massachusetts.

Potrivit unor rezultate parţiale, el a fost înfrânt de senatorul în exerciţiu Edward Markey, în vârstă de 74 de ani, cu un scor mare.

Scorul, anticipat de sondaje, este amar pentru cel care era considerat în 2019 o stea în ascensiune în Partidul Democrat şi care părea că a pornit bine pentru a-l detrona pe Markey, ales în Congres de 44 de ani - de şapte în Senat.

Ales în Camera Reprezentanţilor în 2012, Joseph Kennedy III, nepotul fostului secretar al Justiţiei Robert Kennedy, asasinat în 1968, se prezenta ca mai apropiat de teren, de familiile modeste şi de minorităţi decât rivalul său septuagenar - tot atâtea argumente care le-au permis unor tineri activişti ”progresişti” să detroneze ”baroni” în Congres, în mai multe alegeri primare democrate, din 2018 încoace.

Susţinut de preşedinta democrată a Congresului Nancy Pelosi, el îi adresa lui Markey reproşul clasic potrivit căruia a stat prea mult timp la Washington.

Însă atacurile sale nu l-au atins serios pe rivalul său, cu atât mai mult cu cât poziţiile celor doi par foarte apropiate. Markey nu este tocmai unul dintre democraţii ”estblishmentului”, îngrijoraţi de ascensiunea aripii stângi a Partidului Democrat, încarnată de aleasa newyorkeză Alexandria Ocasio-Cortez.

Markey a redactat împreună cu AOC ambiţiosul plan ecologist ”New Deal” şi care i-a obţinut susţinerea în aceste alegeri primare, dar şi pe cea al altei figuri progresiste, altă senatoare din Massachusetts, Elizabeth Warren. 

Septuagenarul a reuşit să răstoarne argumemtul, prezentându-l pe tânărul Kennedy ca încarnând privilegiile unei familii sinonime cu puterea din 1947.

Kennedy a respins aceste atacuri. El a declarat marţi pentru AFP, în timp ce încă îşi făcea campanie înaintea închiderii secţiilor de votare, că nu simte nicio presiune legată de numele familiei sale şi de prestigioşii săi înaintaşi.

”De fiecare dată când am candidat am spus mereu clar că sunt doar eu pe buletinul de vot (...).Tatăl meu, bunicul meu, fraţii şi surorile lor nu au nimic de a face în asta, sunt doar eu”, a declarat el.

Rezultatul pare însă să le dea dreptate celor care au catalogat futilă provocarea lui Markey. Mulţi se întrebau de ce nu s-a mulţumit să-şi continue drumul în Camera Reprezentanţilor, aşteptând ca, eventual, fotoliul lui Warren să se elibereze sau să candideze la postul de guvernator al statului Massachusetts.

Cum Massachusetts este un bastion democrat, Markey urmează să fie reales în Senat în noiembrie.

Înseamnă acest lucru sfârşitul dinastiei Kennedy? Nu este clar. Recenta convenţie democrată a relansat speculaţii cu privire la posibilitatea ca nepotul preşedintelui asasinat, Jack Kennedy Schlossberg, să preia ştafeta.

Jack Kennedy Schlossberg, în vârstă de 27 de ani, a apărut într-o scurtă înregistrare video împreună cu mama sa şi a îndemnat la vot cu Joe Biden.

”Putem atinge noi frontiere, dar numai cu un preşedinte care întreabă ce poate să facă pentru ţara noastră”, a declarat el, un ecou la o declaraţie legendară a bunicului său.

Întrebat adesea despre o eventuală carieră politică, tânărul student la Harvard, la rândul său foarte telegenic, a refuzat, până acum,să se pronunţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.