Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) îşi revizuieşte în creştere puternică previziunile cu privire la inflaţie în Argentina în 2024 - de la 157,1%. în noiembrie. la 250,6%, în urma unei creşteri puternice a preţurilor la sfârşitul lui 2023, după instalarea la putere a lui Javier Milei, un anarho-capitalist, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Inflaţia globală a accelerat la sfârşitul lui 2023, ceea anunţă un efect puternic asupra inflaţiei anuale medii în 2024”, estimează OCDE într-un raport publicat luni, în plină dezbatere în Parlamantul argentinian a unei serii de reforrme de dereglementare controversate.

Creşterea preţurilor a accelerat puternic în decembrie în Argentina - la 25,5% -, după o devalorizare cu peste 50% a peso de către noul lider, cu scopul de a stabiliza economia, padă a unei inflaţii şi unei îndatorări cronice.

În 2023, inflaţia a atins 211,4% - un ”record” de mai multe zeci de ani.

”Turcia şi Argentina constituie excepţii”, scrie OCDE, ”în măsura în care ratele lor ale inflaţiei mult mai mari rezultă din orientarea anterioară de acomodare a unor politici macroeconomice”.

După ce s-a instalat la putere, Javier Milei a avertizat că lucrurile ”se vor înrăutăţi” într-o primă fază, în economia argentiniană, printr-o ”stagflaţie” - o stagnare a activităţii economice dublată de o inflaţie mare - în 2024.

Javier Milei, un econimist în vârstă de 53 de ani - care se autodefineşte drept un ”anarho-capitalist” - a busculat politica argentiniană, după doi ani de ascensiune fulgerătoare, după ce a fost ales deputat în 2021 devenind preşedinte în 2023.

În opinia sa, inflaţia ar putea fi stăpânită în ”12 până la 24 de luni”.

Directoarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) Kristalina Gheorghieva, estima miercuri că Guvernul argentinian ia ”măsuri îndrăzneţe pentru a restaura stabilitatea macroeconomică şi a începe să atace obstacolele creşterii” economice.

Acest lucru nu a împiedicat FMI, cu sediul la Washington, care preconiza o creştere economică de 2,8% în 2024 în Argentina, să revizuiască marţi prevederile şi să estimeze o recesiune de 2,8% a celei de a treia economii a Americii latine - din cauza măsurilor de austeritate.

Argentina este astfel singurul membru al G20 care urmează să se afle în recesiune în 2024.

OCDE preconizează la rândul său, luni, o recesiune mai puternică decât anticipa anterior în 2024 în Argentina - de 2,3% - după ce estima anterior o recesiune de 1,3%.

Revenirea Argentinei urmează aă sibă loc în 2025, cu o creştere economică de 2,8%, de 5% potrivit FMI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.