O erupţie masivă a vulcanului Agung din Insula Bali ar putea fi iminentă, au avertizat autorităţile indoneziene, potrivit cărora 100.000 de oameni trebuie evacuaţi. De asemenea, aeroportul din capitala Insulei Bali, Denpasar, a fost închis, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până în prezent, 40.000 de persoane au fost evacuate, iar zeci de mii de pasageri au rămas blocaţi din cauza închiderii aeroportului.

Luni dimineaţă, autorităţile au ridicat nivelul de alertă la gradul maxim - 4, iar Agenţia de atenuare a dezastrelor din Indonezia le-a solicitat cu insistenţă oamenilor să evacueze imediat zona, pe o rază de 8-10 kilometri de vulcan.

Conform autorităţilor, în total 100.000 de persoane ar trebui evacuate.

"Nu toţi locuitorii au evacuat încă zona. Nu au plecat unii dintre ei care au animale la fermă sau care simt că sunt în siguranţă", a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei de atenuare a dezastrelor din Indonezia. El a mai spus că personalul de securitate încerca să îi convingă pe oameni să plece, dar ar putea fi evacuaţi cu forţa.

"Cerem oamenilor din zona periculoasă să plece imediat, deoarece există risc pentru o erupţie mai mare", a  mai afirmat, purtătorul de cuvânt al agenţiei indoneziene de atenuare a dezastrelor (BNPB).

La rândul său, purtătorul de cuvânt al aeroportului din Denpasar a spus că au fost anulate 445 de zboruri, iar aproximativ 59.000 de oameni au rămas blocaţi. Aeroportul este închis până marţi dimineaţă, iar oficialii au precizat că situaţia va fi revizuită la fiecare şase ore.

Încă de duminică, au fost anulate zeci de zboruri în insula indoneziană Bali, în condiţiile în care coloana de fum de deasupra vulcanului era de până la 4.000 de metri înălţime.

Vulcanul Agung, situat la aproximativ 75 de kilometri de oraşul turistic Kuta, s-a reactivat în septembrie. Atunci, autorităţile au declarat alertă maximă, iar  140.000 de persoane au fost evacuate din zonă. După o lună, situaţia s-a calmat şi mulţi localnici au revenit la casele lor.

Vulcanul s-a reactivat din nou marţi. 

Indonezia se află pe ”Centura de Foc” a Pacificului, unde coliziunea plăcilor tehtonice provoacă frecvent seisme şi o importantă activitate vulcanică.

În 1963, peste 1.000 de persoane au murit după o erupţie a vulcanului Agung.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.