India a început să voteze, vineri, în cea de-a doua fază a celor mai ample alegeri din lume, în timp ce prim-ministrul Narendra Modi şi rivalii săi intensifică campania, concentrându-se pe probleme precum discriminarea religioasă, discriminarea pozitivă şi taxe, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape un miliard de persoane sunt eligibile pentru a vota în alegerile generale care au şapte etape, care au început în 19 aprilie şi se vor încheia în 1 iunie, voturile urmând a fi numărate în 4 iunie.

Modi încearcă să obţină un nou mandat cu scoruri record, pe baza datelor economice, măsurilor de asistenţă socială, mândriei naţionale, naţionalismului Hindu şi populariăţii personale. Studiile sugerează că el va câştiga cu o majoritate confortabilă.

Contracandidaţii său au format o alianţă de peste 20 de partide şi promit o mai mare discriminare pozitivă, mai multe ajutoare şi un final pentru ceea ce ei numesc conducerea autocrată a lui Modi.

Votul de vineri se desfăşoară pentru 88 din totalul de 543 de locuri din camera inferioară a Parlamentului, 160 de milioane de persoane fiind eligibile să voteze. Alegerile se întind în 13 state şi teritorii federale în cea mai populată ţară din lume.

Peste jumătate din cele 88 de locuri sunt în statele din sud Kerala şi Karnataka şi în statul Rajasthan, din nord-vest.

Campania şi-a schimbat cursul de la prima etapă şi a devenit mai încinsă după ce Modi şi principalul partid de opoziţie Congres s-au înfruntat pe probleme comune, iar Modi a acuzat Congres că favorizează minoritatea musulmană, urmând să atenueze discriminarea pozitivă şi să impună o taxă de moştenire.

”Congresul, care obişnuia să facă gălăgie în numele Constituţiei, a fost acum dezvăluit pentru agenda sa ascunsă”, a postat Modi pe X, joi seară.

Congres a negat acuzaţiile şi a afirmat că Modi distrage atenţia votanţilor de la problemele reale, precum şomajul, creşterea preţurilor şi nevoile rurale, şi că se teme să piardă.

Disputa cu Rahul Gandhi

”Am vorbit cu voi, am auzit ce vă preocupă şi am redactat un manifest revoluţionar”, a afirmat liderul Congres Rahul Gandhi, într-un mesaj video, în ajunul votului. ”Acesta a fost redactat de partidul Congres, dar este vocea voastră”, a spus el.

Gandhi, fost preşedinte al Congres şi imaginea partidului, este unul dintre cei 1.200 de candidaţi în cursa de vineri.

El vrea să fie reales din Wayanad, în Kerala, şi îi înfruntă pe Annie Raja de la Partidul Comunist din India (CPI) şi pe K. Surendran, printre alţii, în statul condus de stânga.

În 2019, Gandhi l-a înfrânt pe candidatul CPI la o diferenţă de peste 400.000 de voturi, cea mai mare din Kerala, deşi a pierdut al doilea fotoliu în faţa BJP, în bastionul familiei din Amethi, în nordul Indiei. India permite ca un candidat să intre în competiţiei pentru mai multe locuri, dar poate păstra doar un fotoliu, în cazul în care câştigă mai multe.

Congres a scăzut la un minim istoric când a fost îndepărtate de la putere de BJP, în 2014, şi a obţinut cel de-al doilea cel  mai mic număr de locuri al său, 52, în 2019, cele mai multe în Kerala – 15.

Partidul ar urma să obţină rezultate mai bune în Karnataka, unde a câştigat doar unul din cele 28 de locuri în 2019, dar s-a întărit şi a BJP în alegerile statale, anul trecut.

Totuşi, partidul este văzut ca fiind într-o situaţie delicată la nivel naţional, în contextul certurilor din alianţa de la opoziţie, pe care o conduce, şi al dosarelor de mită faţă de unii dintre liderii săi.

Comisia de Alegeri şi partidele s-au arătat îngrijorate privind prezenţa la vot, din cauza căldurii specifice verii şi sezonului de nunţi în unele părţi ale ţării, în prima etapă prezenţa scăzând la 65%, faţă de 70% în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.