La o jumătate de secol de la zdrobirea cu tancuri sovietice a ”Primăverii de la Praga”, europeni au îndemnat la apărarea libertăţii şi au avut loc proteste faţă de actualul Guvern ceh susţinut de către comunişti, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Încarnată de slovacul Alexander Dubcek, ”Primăvara de la Praga” s-a tradus, în urmă cu 50 de ani, într-o reformă politică şi economică îndrăzneaţă, ridicarea cenzurii şi o liberalizare a activităţilor culturale, spre marea numulţumire a Kremlinului, care a înăbuşit în forţă această mişcare.

”Astăzi liderii politici democratici au datoria să ne apere libertatea, posibilitatea de a lua decizii cu privire la viitorul nostru, fără să ne temem că aceste decizii vor fi reprimate de o forţă brutală”, a declarat marţi preşedintele slovac Andrej Kiska, într-un discrus transmis de asemenea de televiziunea cehă.

”De aceea avem nevoie de aliaţi cu aceleaşi valori şi acelaşi respect faţă de libertate, drepturile omului şi democraţie. Asemenea aliaţi şi parteneri avem în Uniunea Europeană şi NATO, doi piloni ai prosperităţii şi securităţii noastre”, a adăugat preşedintele Slovaciei, care s-a despărţit amiabil de Republica Cehă în 1993.

În Cehoslovacia, invadatorii ”nu au găsit niciun contrarevoluţionar, dar au ucis zeci de oameni nevinovaţi, într-o ţară care propaga o speranţă a unei vieţi mai libere”, a subliniat preşedintele slovac.

În noaptea de 20 spre 21 august 1968, aproximativ 30 de divizii sovietice, susţinute de unităţi bulgare, ungare, poloneze şi est-germane - în total aproximativ 500.000 de militari - au pus în mod brutal capăt acestui vis efemer.

Numai în prima zi a ocupaţiei au fost ucişi aproximativ 50 de cehi şi de slovaci. Bilanţul total al prezenţei armatei sovietice în Cehoslovacia a fost de peste 400 de morţi, iar ultimul militar sovietic a plecat din ţară abia în 1991, la doi ani după ”Revoluţia de Catifea”.

DORINŢĂ DE LIBERTATE

”Libertatea şi respectarea drepturilor omului nu vin de la sine, este o luptă în fiecare clipă. Nu-mi pot imagina un fel mai bun de a onora memoria eroilor Primăverii de la Praga”, a scris preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

”Invazia sovietică în Cehoslovacia a zdrobit Primăvara de la Praga. Însă această dorinţă de libertate şi de democraţie a supravieţuit şi constituie esenţialul a ceea ce uneşte Europa astăzi”, a scris la rândul său pe Twitter preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

”În urmă cu 50 de ani, Primăvara de la Praga era zdrobită. Europa nu trebuie să uite niciodată să-şi apere valorile libertăţii şi statului de drept”, a transmis ministrul francez al Afacerilor Europene Nathalie Loiseau.

Denunţată în Europa Occidentală, intervenţia sovietică din 1968 continuă să fie văzută favorabil de o mare parte a ruşilor.

Potrivit unui recent sondaj al centrului independent rus Levada, invazia forţelor sovietice este percepută de aproximativ 40% din populaţie ca o măsură defensivă indispensabilă, iar doar 10% o consideră o ”agresiune” şi o ”ingerinţă”

OMAGIU ŞI PROTESTE

O ceremonie de omagiere a victimelor intervenţiei sovietice în faţa sediului Radio, la Praga, a fost fost pătată marţi de proteste faţă de cabinetul ceh al lui Andrej Babis - un fost comunist, în prezent miliardar.

Alcătuit din mişcarea populistă ANO a lui Babis şi social-democraţi, acest Guvern a obţinut votul de încredere doar cu ajutorul Partidului Comunist (KSCM) nostalgic după fostul regim. Aceasta este o premieră de la căderea Cortinei de Fier, în 1989.

”Cine guvernează cu comuniştii dezonorează victimele ocupaţiei din 1968!”, se putea citi pe o pancartă agitată de către un protestatar.

La Bratislava, premierul slovac Peter Pellegrini i-a adus un omagiu lui Alexander Dubcek (1921-1992), depunând simbolic un buchet de 50 de trandafiri roşii la mormântul acestuia.

”Obiectivul întregii vieţi a tatălui meu a fost democratizarea societăţii. Pentru el, «faţa umană» a fost mai importantă decât «socialismul»”, a declarat Pavol Dubcek, fiul liderului Primăverii de la Praga, referindu-se la cuvintele de ordine ale reformei ”socialismului cu faţă umană”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.