Un incident produs duminică la unitatea nucleară iraniană Natanz a fost provocat de un act de ”terorism nuclear”, a declarat şeful sectorului nuclear al Iranului, Ali Akbar Salehi, adăugând că Teheranul îşi rezervă dreptul să ia măsuri împotriva atacatorilor, trasmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului a spus că incidentul a fost provocat de o problemă la reţeaua de distribuţie a electricităţii de la Natanz, potrivit presei iraniene.

Purtătorul de cuvânt, Behrouz Kamalvandi, a declarat anterior că ”incidentul nu a provocat victime sau contaminare”.

Incidentul a avut loc la o zi după ce Teheranul a pus în funcţie noi centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului.

Unitatea nucleară, aflată în deşert, în provincia Isfahan, este în centrul programului iranian de îmbogăţire a uraniului şi este monitorizată de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a ONU.

”În timp ce condamnă acest act josnic, Iranul subliniază necesitatea ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi comunitatea Internaţională să ia măsuri împotriva terorismului nuclear şi îşi rezervă dreptul să acţioneze împotriva atacatorilor”, a spus Salehi, fără să elaboreze.

Întrebat despre incident, un purtător de cuvânt al IAEA a afirmat pe email ”Suntem la curent cu informaţiile din presă. Nu comentăm în acest stadiu”.

În iulie anul trecut, a izbucnit un incendiu la instalaţia Natanz, despre care guvernul a spus că este o încercare de sabotare a programului nuclear al ţării.

În 2010, a fost descoperit virusul informatic Stuxnet, despre care se crede că a fost dezvoltat de Statele Unite şi Israel, după ce a fost folosit pentru a ataca Natanz.

Incidentul de la instalaţia de la Natanz vine pe fondul eforturilor depuse de Teheran şi Washington pentru a relansa acordul nuclear al Iranului din 2015 cu marile puteri, după ce fostul preşedinte american Donald Trump l-a abandonat acum trei ani. Trump a reimpus sancţiunile care au fost impuse Republicii Islamice în cadrul acordului şi a adus multe altele.

Ca reacţie la sancţiunile SUA, Iranul a încălcat treptat multe restricţii impuse de acord. Cele două naţiuni au prezentat poziţii dure la discuţiile indirecte de la Viena de săptămâna trecută referitoare la revenirea la respectarea acordului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.