Locuitorii înfuriaţi din Yellowknike, capitala provinciei Teritoriile de Nord-Vest, au fost întorşi de la avioanele de evacuare pline, în timp ce un incendiu de vegetaţie se apropie de oraşul din nordul Canadei, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oamenii care au aşteptat ore întregi la cozi pentru a se îmbarca în zborurile de evacuare, joi, au fost anunţaţi de oficiali să încerce din nou vineri sau sâmbătă.

Cele două principale companii aeriene ale ţării sunt criticate şi pentru preţurile ridicate şi taxele pentru reprogramare.

Joi, focul se afla la 15 kilometri nord-vest de Yellowknife şi ar putea ajunge la periferia oraşului până sâmbătă.

Acesta este unul dintre cele aproapel 240 de incendii de vegetaţie care fac ravagii în Teritoriile de Nord-Vest, unde marţi a fost declarată stare de urgenţă.

În timp ce regiunea este vastă şi puţin populată, capitala sa, Yellowknife, găzduieşte circa 20.000 de persoane – cărora li s-a cerut să plece din oraş până vineri la prânz.

Joi, o coadă imensă de oameni care aşteptau să se înregistreze pentru zboruri de evacuare se formase în faţa unui liceu local.

Pe o ploaie uşoară, poliţişti şi personal militar înaintau de-a lungul cozii oferind gustări, apă şi scaune.

Dar după-amiază, ora locală, directorul de comunicat al guvernului, Amy Kennedy, a afirmat că doar 400 de persoane pot urca în aeronavele care pleacă din Yellowknife.

”Înţelegem că este foarte frustrant pentru cei care au stat la coadă de câteva ore şi care vor trebui să se aşeze din nou la rând mâine”, a scris Kennedy.

Ea a spus că persoane cu probleme de mobilitate şi cei imunocompromişi s-au aflat printre cei care au fost chemaţi în faţa rândului.

Joi seară, oficialii au declarat, într-un briefing, că 22 de curse aeriene erau programate pentru vineri şi că 1.800 de persoane ar trebui să se poată îmbarca.

Ei au afirmat că aproximativ 5.000 de persoane trebuie să fie evacuate din Yellowknife pe calea aerului.

Localnicii au acuzat Air Canada şi WestJet de umflarea preţurilor la zborurile care pleacă din oraş şi a taxelor de reprogramare pentru călătorii care urmau să ajungă la Yellowknife.

Într-o declaraţie pentru CBC News, un purtător de cuvânt al Air Canada a declarat că preţurile pentru zborurile directe au fost plafonate, iar compania îşi dublează acum operaţiunile normale din acest oraş.

Dar el a menţionat că sunt ”limitări impuse zborurilor din cauza incendiilor” şi că Air Canada a anulat zboruri sâmbătă.

Compania WestJet a declarat publicaţiei că şi-a ajustat tarifele pentru a evita ”escaladarea preţurilor” şi că renunţă la taxele de reprogramare pentru persoane care călătoreau la Yellowknife în următoarele cinci zile.

Şi altor companii aeriene li s-a cerut să ajute oamenii să plece din oraş.

Premierul Justin Trudeau a afirmat că ”a luat legătura” cu primarul oraşului pentru a discuta despre situaţia de pe teren.

”Am reafirmat angajamentul guvernului de a asigura sprijin atât acum, cât şi în zilele şi săptămânile care urmează”, a scris el pe X, platforma cunoscută înainte ca Twitter.

Circa 46.000 de oameni trăiesc în Teritoriile de Nord-Vest, iar armata Canadei a coordonat cea mai mare evacuare aeriană în istoria regiunii.

Comunităţile Fort Smith, K'atl'odeeche First Nation, Hay River, Enterprise şi Jean Marie River au primit şi ele ordin de evacuare.

Kakisa, o comunitate de circa 40 de persoane aflată la aproximativ 130 de kilometri Hay River, a primit ordin de evacuare joi.

Canada se confruntă cu cel mai grav sezon de incendii de vegetaţie din cele înregistrate, cu aproape 1.100 de incendii active în toată ţara, potrivit datelor de miercuri.

Experţii au indicat că motivul îl reprezintă o primăvară mai caldă şi mai uscată decât ar fi fost normal.

Oamenii de ştiinţă spun că schimbările climatice cresc riscul de vreme caldă şi uscată care poate favoriza incendiile de vegetaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.