Trei sferturi dintre australieni, adică aproape 18 milioane de persoane, au fost afectate de criza incendiilor de pădure, potrivit unui studiu publicat marţi, care subliniază scăderea cotei de încredere pentru guvern, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Realizat de Universitatea Naţională Australiană, acest sondaj arată amploarea acestor incendii care au persistat timp de cinci luni, provocând mai mult de 30 de morţi şi distrugând mii de locuinţe. 

"Practic toţi australienii au fost afectaţi de aceste focuri şi mulţi dintre ei vor suferi consecinţele în anii următori", a explicat Nicholas Biddle, cercetător în ştiinţe sociale. 

Acest studiu, realizat pe 3.000 de persoane, arată că 14% din populaţia adultă, adică aproape trei milioane de locuitori, a avut de suferit direct din cauza acestei crize. Ei au fost constrânşi să-şi evacueze sau să-şi vadă casele distruse. 

15 milioane de australieni au fost afectaţi indirect de aceste incendii, din cauza fumului toxic degajat sau din cauză că au fost nevoiţi să renunţe la vacanţe. 

Această amploare, care i-a surprins pe cercetători, ar trebui să fie un subiect principal pentru guvernul acuzat că nu a răspuns conform acestei crize şi nu s-a preocupat de problemele legate de schimbările climatice.                

Oamenii de ştiinţă afirmă că încălzirea climatică a agravat criza sezonieră a incendiilor, alimentată de temperaturile extrem de mari din ultimele luni de pe insula-continent.                

Premierul conservator Scott Morrison a fost în special criticat pentru că a plecat în vacanţă în Hawai în mijlocul crizei şi pentru că a refuzat să reducă mai mult emisiile de gaz cu efect de seră.                

"Doar 27% dintre persoanele chestionate au declarat că au încredere în guvernul lor", a declarat Biddle. "Este una dintre cele mai semnificative scăderi a ratei încrederii pe care am observat-o într-un timp atât de scurt", a adăugat el. 

Printre persoanele care au votat în favoarea guvernului, în timpul ultimelor alegeri legislative din mai, se află cei care au sprijinit construcţia de noi mine de carbon care a scăzut de la 72% înaintea crizei, la 57% în ianuarie.               

Guvernul este un susţinător şi apărător al puternicei industrii miniere australiene. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.