Zeci de mii de australieni şi-au părăsit sâmbătă domiciliile - pe fondul condiţiilor meteorologice din weekend care riscă să extindă incendiile de pădure şi mai mult - staţiunile turistice de obicei animate în acest sezon devenind oraşe fantomă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Starea de urgenţă a fost decretată în sud-est-ul insulei-continent, regiunea cea mai populată, şi ordinul de evacuare a fost dat vineri pentru mai mult de 100.000 de persoane din trei state.  

"Astăzi este vorba despre a salva vieţi", a avertizat premierul din Noul Wales de Sud, Gladys Berejiklian. "Am văzut cum au plecat zeci de mii de persoane", a mărturisit şeful pompierilor din acest stat, Shane Fitzsimmons.

Turiştii şi locuitorii din sud-estul ţării şi-au abandonat cazările şi locurile de vacanţă. 

Autostrăzile care leagă oraşele de coastă de Sydney şi alte mari oraşe au fost blocate de lungi şiruri de maşini. 

Ziua de sâmbătă va fi "lungă" şi grea, potrivit lui Fitzsimmons.

Temperaturile caniculare aşteptate sâmbătă - depăşesc 40 de grade Celsius - vor fi însoţite de vânturi puternice care riscă să extindă incendiile de pădure de-a lungul ţării de patru luni, din care mare parte sunt scăpate de sub control. 

Prim-ministrul Scott Morrison a mobilizat sâmbătă în zonă 3.000 de militari rezervişti.  

"Acest lucru va permite să avem mai mulţi oameni pe teren, mai multe avioane pe cer, mai multe nave pe mare", a afirmat Scott Morrison, criticat pentru modul în care a gestionat criza.

Centrele comerciale, magazinele şi barurile au fost închise. Liniştea domnea sâmbătă la Batemas Bay, un oraş turistic care de obicei este activ.           

Singurul semn de viaţă în această localitate era un centru de primiri pentru persoanele evacuate, unde sute de locuitori nevoiţi să-şi părăsească casele şi-au găsit refugiu în corturi instalate pe un teren din oraş.                

"Am putea spune o tabără de refugiaţi", a glumit o locuitoare vineri seară, în timp ce se instala cu soţul ei.  Mick Cummins, 57 de ani, şi soţia sa au fugit către centrul de evacuare în timp ce focul le distrugea satul, în seara de Anul Nou. 

Amploarea incendiilor din Australia a şocat ţara şi lumea întreagă.

De la începutul sezonului incendiilor, în septembrie, 23 de persoane au murit, a anunţat prim-ministrul.   

Zeci de alte persoane sunt date dispărute, mai mult de 1.300 de case au ars. O suprafaţă de două ori mai mare decât Belgia a ars. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.