Activista afgană Musal Ayar a fost arestată, miercuri, de către insurgenţii talibani. Femeia a fost luată cu forţa din propria locuinţă din Kabul, informează BBC. Musal Ayar este a şasea femeie arestată de talibani în ultimele săptămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Talibanii au negat implicarea lor în acest şir de arestări. 
"Acesta este un caz care tocmai a avut loc. Îl investigăm", a declarat pentru BBC purtătorul de cuvânt al insurgenţilor, Bilal Karimi. 
Seria de arestări din ultimele săptămâni în rândurile femeilor afgane a stârnit un val de proteste în mediul online din partea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului.
Activiştii au organizat în luna ianuarie manifestaţii paşnice în capitala Afganistanului. Printre dezideratele protestatarilor s-au numărat dreptul femeilor la muncă, educaţie şi obţinerea drepturilor politice în cadrul noii guvernări talibane.
 Tamana Zaryabi Paryani, o altă activistă arestată de către talibani, a postat un videoclip pe reţelele sociale care înfăţişează momentul în care bărbaţi înarmaţi intră în blocul în care locuieşte.
„Ajutor, talibanii au venit la mine acasă”, a strigat ea, înainte ca videoclipul să se încheie.
Într-un interviu anterior acordat BBC, Suhai Shaheen, care speră să devină ambasadorul talibanilor la ONU, a acuzat-o pe Tamana Zaryabi Paryani  că „a înscenat filmuleţul pentru a solicita azil în străinătate”.
Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului  a transmis, sâmbătă, că este „foarte alarmat” de dispariţia continuă a persoanelor implicate în manifestaţiile pentru drepturile femeilor.
„Suntem foarte îngrijoraţi pentru bunăstarea şi siguranţa lor”, a afirmat Ravina Shamdasani, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului.
„Lipsa unor informaţii clare cu privire la locaţia şi situaţia acestor persoane perpetuează un climat de frică şi incertitudine”, a adăugat ea.
ONU a precizat că talibanii au anunţat, sâmbătă, o anchetă cu privire la dispariţia femeilor, dar a menţionat că lipsesc dovezile în acest sens.
 Dispariţia femeilor activiste a evidenţiat „un model de arestări şi detenţii arbitrare”, precum şi tortura şi maltratarea activiştilor pentru drepturile omului, a jurnaliştilor şi foştilor oficiali guvernamentali din Afganistan.
Afganistanul a devenit, sub conducerea talibanilor, singura ţară din lume care limitează accesul la educaţie pe criterii de gen.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.