Imaginile cu atrocităţile comise în oraşul ucrainean Bucea relevă ”toate semnele” că civilii au fost ”vizaţi şi ucişi direct”, a afirmat Liz Throssell, purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), conform CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul OHCHR a reiterat ”oroarea” ONU la vederea imaginilor în care erau înfăţişate corpurile unor civil pe străzile oraşului Bucea, la nord-vest de Kiev.

”Ceea ce am văzut în imaginile din Bucea şi din alte zone indică clar evoluţii foarte tulburătoare. Brutalitatea, faptul că civilii au fost vizaţi chiar subliniază că e o situaţie foarte îngrijorătoare. Privind cu atenţie videoclipul şi înregistrările de acolo vedem toate semnele că victimele au fost direct vizate şi direct ucise”, a spus Throssell.

Ea a făcut referire în mod special la imaginile ”tulburătoare” cu oameni cu mâinile legate la spate şi cu femei parţial goale ale căror trupuri au fost arse, spunând că ”sugerează cu fermitate” faptul că civilii au fost direct vizaţi.

”Am vorbit despre crime de război în contextul bombardamentelor şi atacurilor de artilerie. Acum trebuie investigate. Ai putea argumenta că a existat un context militar, de exemplu, pentru atacul asupra unei clădiri. Este greu înţeles, însă, care a fost contextul militar în cazul unui individ care stă întins în stradă cu un glonţ în cap sau în ceea ce îi priveşte pe cei cărora le-au fost arse trupurile”, a continuat oficialul OHCHR.

Întrucât OHCHR încearcă în prezent să obţină acces în Bucea, Throssell nu avea ”informaţii exacte” de împărtăşit cu privire la situaţia de pe teren.

”Având în vedere modul în care funcţionează biroul nostru, nu spunem că un anumit incident este o crimă de război. Nu putem stabili asta încă. De aceea, trebuie să existe examinări criminalistice detaliate”, a adăugat ea.

Throssell a adus un omagiu ”rolului crucial” pe care jurnaliştii îl joacă în documentarea acestor scene, menţionând ”echipele multiple” implicate în ”raportarea, analizarea şi trimiterea de imagini video”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.