În total 90% dintre cei 2,26 de milioane de catalani care au votat duminică s-au pronunţat pentru independenţă, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului Cataloniei Jordi Turull, precizând că aproape 8% dintre votanţi au respins independenţa, iar restul voturilor au fost albe sau nule, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turull a precizat după miezul nopţii de duminică spre luni că între aceste 2,26 de milioane de buletine de vot nu se află şi cele confiscate de poliţia spaniolă în cursul descinderilor violente de duminică care au vizat să oprească votul.

Cel puţin 844 de persoane şi 33 de poliţişti au fost rănite în cursul descinderilor violente ale poliţiei.

În Catalonia sunt înregistraţi în total 5,3 milioane de alegători.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a condamnat violenţele din Spania care au pătat referendumul contestat pe tema independenţei Cataloniei.

El a denunţat într-o emisiune săptămânală de televiziune faptul că poliţia spaniolă a comis o ”reprimare brutală” a alegătorilor.

Maduro a apreciat că premierul spaniol Mariano Rajoy ”trebuie să răspundă în faţa lumii despre ceea ce s-a întâmplat în Catalonia”.

Guvernul său a fost acuzat de opoziţie, Statele Unite şi alte guverne de faptul că şi-a atacat cu brutalitate poporul în cursul protestelor din ultima perioadă. Guvernul Rajoy a îndemnat la înăsprirea sancţiunilor impuse Caracasului.

Sindicatul CCOO, unul dintre principalele două sindicate din Spania a îndemnat la organizarea unei greve generale în Catalonia marţi, în semn de protest faţă de violenţele de care au dat dovadă poliţia în cursul referendumului catalan de secesiune.

Sindicatul a subliniat că îndeamnă la grevă ”cu scopul de a condamna violenţa folosită de forţele de securitate ale statului pentru a opri referendumul”.

CCOO a îndemnat, de asemenea, la organizarea unui miting de protest în faţa primăriilor din Catalonia.

Jordi Cuixart, liderul grupării separatiste Omnium, a îndemnat şi el la organizarea unei greve generale în Catalonia, marţi.

Preşedintele regiunii Catalonia Carles Puigdemont a anunţat că îşi va respecta angajamentul de a declara unilateral independenţa în cazul în care tabăra ”da” obţine o victorie în urma referendumului de secesiune faţă de Spania.

Într-un discurs televizat, pe care l-a susţinut după închiderea secţiilor de votare, Puigdemont a subliniat că regiunea ”şi-a câştigat dreptul de a deveni un stat independent”.

El a precizat că potrivit legii adoptate de către Parlamentul catalan, o victorie cu peste 50% din voturi a taberei ”da” va antrena declararea independenţei în 48 de ore de la consultare, indiferent care a fost prezenţa la vot în această regiune cu 5,3 milioane de alegători.

Curtea Constituţională a suspendat această lege, însă Guvernul Puigdemont a organizat consultare.

”Astăzi (duminică), Spania a scris altă pagină ruşinoasă a istoriei sale cu Catalonia”, a spus el.

”Voi adresa un apel direct Uniunii Europene” şi anume să examineze presupuse încălcări ale drepturilor omului de către Guvernul spaniol duminică, a declarat Puigdemont.

Principala formaţiune separatistă din Catalonia a îndemnat Guvernul regional să declare independenţa faţă de Spania în urma intervenţiei violente care a pătat referendumul.

Jordi Sanchez, liderul grupării secesioniste ANC a declarat duminică seara în faţa unei mulţimi de oameni adunate în principala piaţă din Barcelona că speră ca ”în curând să vedem naşterea unui nou stat catalan”.

”Acum nu ne dezamăgiţi. A venit momentul adevărului”, i-a avertizat el pe liderii catalani.

Liderul principalei formaţiuni de opoziţie spaniole a apreciat că referendumul organizat duminică în Catalonia ”a pervertit conceptul de democraţie” şi a îndemnat autorităţile centrale să înceapă negocieri cu liderii catalani.

Secretarul general al Partidului Socialist Pedro Sanchez a dat vina acestei ”crize instituţionale grave” atât pe Guvernul naţional al premierului Mariano Rajoy, cât şi pe Guvernul regional al lui Carles Puigdemont.

El a condamnat Cabinetul lui Rajoy pentru faptul că a ordonat poliţiei să ia cu asalt alegători cu scopul de a opri acest referendum suspendat, însă a declarat că îl susţine pe Rajoy, rivalul său politic, în semn de susţinere a stabilităţii Spaniei într-un moment de criză profundă.

Sanchez a declarat că votul ”consacră continuarea luptei Guvernului catalan, creând doar disensiuni, fără să ofere vreo soluţie”.

Judecători din regiunea Catalonia urmează să ancheteze poliţia regională catalană din cauză că nu ar fi respectat hotărâri ale instanţei de a opri referendumul.

Cea mai înltă instanţă din regiune a precizat că şase tribunale au anunţat că vor ancheta diverse cazuri în care poliţia regională nu a acţionat să oprească votul, suspendat de Curtea Constituţională spaniolă.

Agenţi din cadrul celor două forţe naţionale spaniole de poliţie - Garda Civilă şi Poliţia Naţională - au efectuat descinderi cu scopul de a confisca cutii cu voturi şi a închide unele secţii de votare. Sute de persoane au fost rănite în urma unor violenţe în aceste riaduri.

Poliţia catalană şi-a limitat participarea la îndemnarea alegătorilor să părăsească secţii de votare organizate în şcoli pe care aceştia le-au ocupat peste noapte.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a subliniat că în Catalonia nu a avut loc vreun vot pe tema independenţei.

Într-un discurs televizat, imediat după închiderea urnelor în regiunea din nord-estul ţării, Rajoy a subliniat că marea majoritate a catalanilor nu a ”a dat curs scenariului secesioniştilor”. El nu a furnizat vreo dovadă în acest sens.

Rajoy a apreciat că referendumul pe tema independenţei a servit numai să arate disensiunile. El a mulţumit poliţiiei spaniole, apreciind că aceasta a acţionat ”cu fermitate şi seninătate” faţă de referendum.

Poliţia spaniolă antirevoltă a intrat cu forţa în secţiii de votare în întreaga catalonie într-o încercare de a opri consultarea.

Aceste forţe i-au bătut pe unii alegători.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.