În total 12 activişti din cadrul opoziţiei belaruse au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între doi ani şi jumătate şi 25 de ani de închisoare, într-un proces de ”terorism” împotriva vastei contestări din 2020, anunţă luni organizaţia de apărarea drepturiolor Viasna, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nikolai Avtuhovici - conducătorul grupării, potrivit acuzării - a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, în urma acestui proces care s-a desfăşurat în mai.

El a fost acuzat de act de ”terorism” şi de pregătirea unui act de ”terorism” în bandă organizată, potrivit Viasna.

Liderul Viasna, Ales Beliaţki, se află în prezent în închisoare, în Belarus. Ales Beliaţki este unul dintre co-laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022.

Anchetaorii au acuzat gruparea de incendierea, în octombrie 2021, la Grodno, a unei maşini şi a casei unui poliţist, iar apoi de aruncarea în aer a maşinii altuia şi de pregătirea altor atacuri.

Nouă dintre ceilalţi 11 acuzaţi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 15 şi 20 de ani de închisoare, unul la şase ani şi o lună de închisoare, iar unul la doi ani şi jumătate de detenţie.

Preotul ortodox Serghei Razanovici, unul dintre condamnaţi, a fost condamnat la 16 ani de închisoare, iar soţia sa la 15 ani de închisoare.

În august 2020, Aleksandr Lukaşenko a fost ţinta unei contestări fără precedent, după alegerile prezidenţiale, în urma cărora zeci de mii de oameni i-au cerut, în stradă, să plece de la putere.

Însă puterea belarusă a acuzat Occidentul că se află în spatele acestei mobilizări şi a lansat o reprimare a contesătii, a arestat mii de persoane şi le-a obligat pe altele, ca Svetlana Tihanovskaia - care l-a sfidat la urne pe Lukaşenko, candidând în locul soţului său, încarcerat cu doar câteva luni înainte de scrutin -, să plece în exil.

Numeroşi opozanţi au fost inculpaţi şi arestaţi cu privire la tentative de acte de terorism.

În martie 2021, Parchetul belarus a anunţat că şefa opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, care a fugit din Belarus în 2020, după lansarea reprimării contestării, este anchetată cu privire la ”pregătirea unui act de terorism în bandă organizată”, potrivit agenţiei belaruse oficiale de presă Belta.

În paralel, presa independentă şi numeroase ONG-uri au fost desfiinţate sau interzise, iar angajaţii şi conducătorii lor au fost nevoiţi să fugă sau au fost încarceraţi.

Printre ei se află şi Ales Beliaţki, co-laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2022, încarcerat din iulie 2021.

ONG-ul său Viasna estimează că în Belarus se află, în prezent, 1.340 de deţinuţi politici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.