În timp ce fostul preşedinte american Donald trump este judecat în Senat pentru incitare la insurecţie împotriva Capitolului, pe 6 ianuarie, în New York se intensifică investigaţiile penale şi civile împotriva afacerilor sale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii din Manhattan care cercetează afacerile imobiliare ale lui Trump pentru posibile fraude cu asigurări şi fiscale au intensificat audierea martorilor în ultimele luni şi au angajat auditori, au declarat pentru Reuters patru persoane familiare cu ancheta penală.

O investigaţie civilă efectuată separat de un procuror general al statului, în legătură cu posibila falsificare a valorii  proprietăţilor, s-a intensificat pe 29 ianuarie, când un judecător al Curţii Supreme din New York a ordonat Trump Organization să predea documentele.

În curând este aşteaptată o decizie a Curţii Supreme a SUA cu privire la faptul dacă procurorul din districtul Manhattan, Cyrus R. Vance Jr, poate obţine datele fiscale raportate de Trump pe parcursul a opt ani şi alte informaţii financiare de la firma de contabilitate Mazars.

Două persoane familiare cu ancheta penală a procurorului de district se aşteaptă ca instanţa să acţioneze luna aceasta.

Atât procurorul districtual, cât şi procurorul general se concentrează în parte asupra faptului dacă afacerile lui Trump au falsificat valorile activelor imobiliare pentru a obţine scutiri de impozite, împrumuturi sau alte beneficii.

Declaraţiile fiscale ale lui Trump ar putea furniza dovezi convingătoare în ancheta penală dacă acestea diferă semnificativ de alte declaraţii financiare raportate de afacerea Trump, a declarat Daniel Horwitz, avocat apărător şi fost procuror din Manhattan. Dar, pe lângă dosare, a spus el, procurorii vor avea nevoie probabil de martori care să poată ”depune mărturie despre documente false şi de ce au fost falsificate”.

Avocaţii Trump Organization nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Organizaţia Trump a negat în instanţele de judecată faptul că a falsificat valorile proprietăţii şi a respins alte acuzaţii care sunt anchetate de procurorul districtului Manhattan Vance şi procurorul general al statului New York Letitia James.

Avocaţii lui Trump au încercat să blocheze predarea declaraţiilor sale fiscale, contestând cererea procurorului districtului Manhattan la Curtea Supremă a SUA.

Instanţele inferioare au respins argumentul avocatului lui Trump potrivit căruia cererea echivalează cu o ”hărţuire” politică.

Echipa lui Trump a solicitat suspendarea procedurilor Curţii Supreme.

Înalta curte acţionează în mod rapid în legătură cu astfel de ”cereri de urgenţă”, dar cererea lui Trump este în curs de soluţionare din octombrie.

O altă hotărâre în favoarea procurorului ar permite accesul procurorilor la declaraţiile fiscale şi financiare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.