Europa se pregăteşte pentru primul Crăciun pe timpul pandemiei de Covid-19, cu restricţii pentru reuniunile de familie, recomandări pentru evitarea îmbrăţişărilor şi o solicitare, politicoasă, ca şi Moş Nicolae să ”respecte distanţarea socială”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernele de pe continentul unde au avut loc un sfert din infecţiile şi decesele raportate la nivel mondial încearcă să regleze restricţiile din viaţa publică astfel încât să permită familiilor să sărbătorească Crăciunul fără a răspândi virusul.

Majoritatea guvernelor urmează să anunţe  planurile pentru Crăciun în această săptămână şi multe se gândesc la măsuri similare: reuniuni de familie restricţionate şi anularea majorităţii tradiţiilor festive, cum ar fi pieţele de Crăciun germane şi paradele Înţelepţilor din Spania.

În Belgia, una dintre cele mai afectate ţări din Europa, prim-ministrul Alexander De Croo este îngrijorat de un al treilea val de infecţii chiar dacă al doilea începe să se aplatizeze.

”Fie vom bloca un al treilea val de Crăciun, fie vom provoca un al treilea val de Crăciun”, a declarat duminică De Croo, care intenţionează să sărbătorească doar cu soţia şi cei doi copii.

Subliniind mesajul său, guvernul belgian i-a scris Sfântului Nicolae, a cărui vizită din 6 decembrie cu cadouri pentru copii este un eveniment festiv naţional, cu îndemnul: ”Păstraţi distanţa, spălaţi-vă mâinile în mod regulat şi purtaţi o mască atunci când este necesar”.

În Italia, care are al doilea cel mai mare bilanţ de infecţii din Europa după Marea Britanie, premierul Giuseppe Conte a avertizat săptămâna trecută: ”Va trebui să petrecem festivităţile într-un mod mai sobru. Petrecerile mari, sărutările şi îmbrăţişările nu vor fi posibile. ”

Parisul va renunţa la patinoarele sale şi la piaţa de Crăciun din acest an, iar Moscova a anulat marile sărbători publice, încurajând în schimb oamenii să facă o plimbare pentru a se bucura de luminile şi decoraţiunile oraşului.

Confruntaţi cu restricţii, europenii devin inovatori. Proprietarul unui han bavarez a deschis un târg de Crăciun drive-through şi în Olanda copiii se bucură de o întâlnire drive-in cu SinterKlaas.

Cancelarul Angela Merkel a declarat că familiile germane ar trebui să poată se se întâlnească de Crăciun, ”poate cu măsuri de protecţie”.

Perspectiva controalelor a provocat reacţii dizidende între creştin-democraţi. Friedrich Merz, candidat la şefia partidului anul viitor, a declarat cotidianului Tagesspiegel: ”Nu este treaba statului cum sărbătoresc Crăciunul cu familia mea”.

La Londra, guvernul a anunţat că lucrează cu Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord pentru a relaxa restricţiile de Crăciun pentru a permite familiilor să se întâlnească, în pofida avertismentelor unui consilier ştiinţific potrivit căruia reuniunile de Crăciun prezintă riscuri substanţiale.

Primul ministru spaniol, Pedro Sanchez, a rezumat dilema cu care se confruntă guvernele: ”Avem două dorinţe: să fim alături şi să îi îmbrăţişăm cei pe care îi iubim cel mai mult şi obligaţia de a-i proteja. Pentru că, fără îndoială, cea mai mare aspiraţie a noastră este să putem trăi şi să petrecem mult mai multe Crăciunuri în compania celor dragi. ”

Peste Atlantic, americanii oferă deja o previzualizare a ceea ce ar putea arăta Crăciunul, cu milioane de oameni care sfidează avertismentele de sănătate şi călătoresc înainte de sărbătoarea Zilei Recunoştinţei de joia viitoare.

Călătoriile de pe aeroporturile din SUA au atins duminică cel mai ridicat nivel după luna martie, în timp ce numărul infecţiilor cu Covid-19 din SUA au atins un record de 168.000 pe zi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.