Forţele ucrainene din sudul ţării pot fi văzute, pentru prima dată, la una dintre liniile defensive ale Rusiei ”dinţi de dragon”, care se întind pe suprafeţe mari, potrivit unor imagini video care circulă pe reţelele sociale din Rusia, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CNN a folosit geolocaţia pentru aceste imagini video, stabilind că este vorba despre o zonă aflată la est de satele Nove şi Harkove, în districtul Zaporojie.

Imaginile au fost filmate de pe o poziţie militară rusească şi arată un vehicul militar ucrainean care circulă pe un câmp, îndreptându-se spre un şanţ, în faţa unui rând mare de ”dinţi de dragon” – piramide din beton şi armătură care pot servi ca bariere împotriva tancurilor. Presupusul şofer al vehiculului apare şi începe să fugă înapoi spre o zonă împădurită.

Timp de mai multe luni, imaginile din satelit au arătat că ruşii au instalat linii ”dinţi de dragon” pe teritoriul pe care îl controlează în Ucraina. ”Dinţii” sunt aşezaţi în rânduri de trei, care se întind de sute de mile; de ambele părţi ale liniilor de beton, forţele ruseşti au săpat tranşee anti-tanc.

Când vehiculul ajunge în tranşee, se vede un nor de pământ şi fum. O secundă mai târziu, partea din faţă a vehiculului pare blocată, iar cea din spate stă în partea de sus a tranşeei.

Nu este clar ce se întâmplă exact în imagini. Canalele pro-ucrainene susţin că forţele lor testează capacitatea unui vehicul de a trece pentru tranşee şi ”dinţii de dragon”, în timp ce canalale pro-ruse susţin că este o victimă a uneia dintre loviturile lor militare.

Totuşi, acest lucru este clar: contraofensiva ucraineană din sudul ţării a făcut avansuri semnificative în ultimele zile.

Abilitatea ucrainenilor de a împinge forţele ruseşti în spatele liniilor lor ”dinţi de dragon” este un indicator clar, contraofensiva a avut succes până acum.

Linia defensivă reprezintă un obstacol semnificativ, iar contraofensiva va trebui să găsească modalităţi de a-l depăşi în zilele, săptămânile şi lunile care urmează.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.